Jak zkrotit hormony pomocí dechu?

5.png

DECH, VĚDOMÍ A NAŠE TĚLO 

Všichni dýcháme, víme, že bez dechu nelze žít, že je pro naše zdraví důležitý, ale všimneme si ho většinou až ve chvíli, kdy je něco špatně – když nemůžeme dýchat, když jsme zadýchaní, …. 

Cvičíme jógu, ale je to skutečně jóga, nebo jen prostocviky, akrobacie a trocha fyzické námahy? Jsme skutečně ve spojení se svým tělem, se svým dechem? Je to opravdu vědomé napojení? Často si stěžujeme na stres, na přepracování, na vnitřní neklid … a přitom je řešení našich problémů tak blízko a je tak jednoduché. Začněte vědomě pracovat s dechem, začněte správně dýchat! Díky tomu se budete cítit lépe a dostanete se hlouběji do nitra svého těla.

Dech je nedílnou součástí Hormonální jógy (Hormonální jógové terapie). Právě tady se v sestavě pracuje s 2 různými dechovými technikami – BHASTRIKOU a DECHEM UDŽÁJí.

 

9.png

BHASTRIKA

Dnes se chci zmínit o Bhastrice, protože právě ta je v Hormonální józe jednou z hlavních nástrojů, jak „přinutit“ žlázy s vnitřní sekrecí (štítná žláza, nadledvinky, hypofýza, pohlavní žlázy ...), aby začaly zase pracovat a produkovat hormony, které potřebuje naše tělo, buňky a orgány.

Intenzita tohoto dechu mnohé napoprvé zaskočí a chvíli trvá, než si na něj zvyknete, než to skutečně „udýcháte“. Tento dech se přirovnává ke kovářským měchům, protože při něm dochází k maximálnímu naplnění plic a následně k jejich maximálnímu vyprázdnění. Takže takové „z extrému do extrému“. Ale právě díky své obrovské intenzitě a účinnosti patří bhastrika pranayama mezi nejdůležitější dechové techniky, protože nám přináší velké množství prany, a nejen to.

Účinky Bhastriky:

  • intenzivně podporuje trávení
  • blahodárně působí na metabolismus
  • urychluje látkovou výměnu
  • osvěžuje tělo i mysl
  • regeneruje a omlazuje tělo
  • zlepšuje paměť
  • prokrvením hlavy se zlepšuje zrak i sluch
  • posiluje plíce
  • pročišťuje dýchací soustavu
7.png

CHCETE SI JI VYZKOUŠET?

Posaďte se do zkříženého sedu nebo si sedněte na paty. Uvolněte ramena. Hluboký a silný nádech nosem a silný výdech nosem. S nádechem se břicho vyklene a s výdechem aktivuje a zpevní. Dochází k výraznému pohybu břišní stěny. Pro lepší představu si můžete položit ruku na břicho, abyste cítili tento pohyb. Dech je opravdu hodně intenzivní a poměrně rychlý.

Ze začátku zkuste třeba 10 opakování v pomalejším tempu, poté opakujte ještě 2x. Mezi jednotlivými sekvencemi se v klidu prodýchejte.

Bhastriku můžete využívat i v ásanách, velice účinná je v rotacích a v obrácených polohách,

i když právě tady je její provedení ještě o něco obtížnější.

6.png

KDE PRAKTIKOVAT

Možná to nejde tak jednoduše a možná si nejste úplně jistí, že to děláte správně. Tak přijďte na lekce Hormonální jógy (ve středu od 16h je v Karmě otevřený kurz Hormonální jógy pro ženy), kde si bhastriku můžete vyzkoušet pod odborným vedením zkušené a certifikované lektorky Lenky Mii Lukáčové nebo se přihlaste na prázdninový intenzivní seminář, kde se celou sestavu Hormonální jógy, a s ní i Bhastriku, naučíte za jeden den (20.8.2023).

 

Text pro vás připravila Lenka Mia Lukáčová @LenkaMiaLu a nafotila Dara Rakovčik @fotimjogu.cz