Zářivá a krásná … TĚLO, POHYB, HORMONY! 

sestavy_flow.png

Zářivá a krásná … TĚLO, POHYB, HORMONY! 

Jóga je skvělý pomocník, umí nás krásně zklidnit, otevírá nám cestu k sobě a také nás učí lépe vnímat své tělo, vědomě s ním pracovat a prozkoumávat jeho možnosti …  a není to vůbec o dokonalých a složitých ásanách. Zapomeňte na dokonalost! Naším hlavním cílem je se uvolnit, hezky se protáhnout a HLAVNĚ SI TO UŽÍT!

Nechte na chvíli starosti a všechny povinnosti stranou a rozpohybujte svoji pánev, boky, paže, … dýchejte, smějte se, hýbejte se! Je to jednoduché, zkuste překonat počáteční rozpaky a nechte se vést. Ten příjemný pocit zářivosti začíná TADY a TEĎ! A pokud nezvládnete hned všechna opakování, nevadí.

Hudba vám pomůže … pusťte si ke cvičení takovou, co máte ráda. A tentokrát to nemusí být žádné mantry nebo tichá relaxační hudba. Naopak, pusťte si něco rytmického, něco, co ráda posloucháte, co vás hezky namotivuje, rozpohybuje a dodá všemu ten správný drive.

Tato sestava je primárně tvořena pro ženy, ale zacvičit si ji může klidně i muž J

 

photo-dara_rakovcik-0975.jpg

1. Probuzení lymfy – úklony v sedě

Začínáme v sedě. Pohodlně se usaďte, navnímejte své sedací kosti, nastavení pánve, svoji páteř. Pak se opřete o dlaň levé paže, pravá paže se zvedá vzhůru. Zkuste postupně maximalizovat rozsah, propnout paže a vnímat je až po konečky prstů. Postupně se ukláníme vlevo, protahujeme pravou stranu, stahujeme pravý bok směrem dolů. Jakmile dojdeme do maxima, vracíme paži a dlaň pravé ruky zpět a celý cvik opakujeme na druhou stranu.

Krásně rozpohybujete horní polovinu těla a probudíte lymfu. S jemností a elegancí se přehupujte z jedné strany na druhou, dýchejte a vnímejte plynutí.

photo-dara_rakovcik-0978.jpg

2. Uvolnění a prodýchání břicha - Píďalka

Přesuňte se do pozice kočky a pak postupně přibližujte hrudník směrem k podložce, a to tak, že pokrčte lokty tzv. tricepsový klik. Můžete se opřít o bradu nebo o čelo. Zadek zůstává nahoře. Možná vám to přijde trochu krkolomné, ale vydržte, krásně se v této poloze uvolní břicho, které má nyní prostor a můžeme ho krásně prodýchat – 10 dechů.

photo-dara_rakovcik-0984.jpg

3. Posílení paží a břicha  - Prkno

Pozice Prkna je náročná, ale také komplexní a vysoce účinná na zpevnění a posílení celého těla. Zkuste ji tentokrát rozpohybovat a užít si ji jinak – přitahovat pokrčené koleno nohy k loktu, vždy na stejné straně nebo i křížem, můžete zkusit obě varianty – 8-10 opakování na každou stranu. (pokud je to náročné, zvolte lehčí variantu – opřete se o předloktí a unožujte stranou k loktu)

photo-dara_rakovcik-1004.jpg

4. Uvolnění napětí - Pánev

Když se posiluje, je potřeba i uvolňovat. Právě na uvolňování pánve často zapomínáme nebo se soustředíme spíše na její stabilizaci. Tentokrát to bude trochu jiné, pokrčte kolena a houpavými pohyby rozpohybujte pánev vpřed a vzad. Můžete nechat ruce položené na bocích nebo proplést prsty a dát spojené dlaně za hlavu. Tím krásně otevřete hrudník a protáhnete prsní svaly, dýchejte, usmívejte se, krásně se harmonizuje 4. srdeční čakra – centrum emocí.

Žádné trhavé pohyby a síla, teď je čas na jemnost a ženskost. Užijte si to.

photo-dara_rakovcik-1008.jpg

5. Lymfa - Pas - Paže

Postavte se a roznožte, chodidla jsou jen o trochu víc, než na šíři pánve a následně rozpažte. Stáhněte lopatky, usaďte měkce ramena a propněte paže. A pak už jen rozpohybujte horní polovinu těla, snažte se posunovat trupem vždy do maxima vpravo a pak následně vlevo. Paže jsou stále ve stejné úrovni. Uprostřed se můžete vždy na malou chvíli zastavit  – 10x na každou stranu

photo-dara_rakovcik-1015.jpg

6. Sexy bočky   

Ve stoji vzpažte levou ruku, pravou můžete dát v bok, pokrčte obě nohy a trochu se natočte vlevo – podívejte se vzhůru na svoji paži, vytáhněte se co nejvíce z pasu vzhůru, nádech a s výdechem podsaďte pánev a stáhněte paži níž, pokrčte loket a pokrčte ji. Opakujte 10x nahoru a dolů a vše opakujte i na druhou stranu.

Ze začátku se vám může zdát těžké, zkoordinovat všechny pohyby a končetiny. Zkuste nejdříve rozpohybovat pánev a teprve následně přidat paži.

photo-dara_rakovcik-1026.jpg

7. Pas - Unožení v protažení

Ve stoji vzpažte, vytáhněte se vzhůru. Začněte hledat rovnováhu, stabilitu, uvědomte si oporu chodidel. Zaměřte se na pravou stranu, levou nohu propněte a unožte. Palcem levé nohy se lehce dotýkejte podložky. S nádechem propněte celé tělo a s výdechem rytmicky (podle dechu) přibližujte levou paži a levou nohu. Opakujte vše 10x a pak opakujte na druhou stranu. 

 

 

photo-dara_rakovcik-0970.jpg

Pokud se vám sestava bude líbit, přijďte někdy i na celou moji  lekci Zářivá a krásná – vždy v úterý od 16h.

Čeká vás příjemné plynutí na vlně dechu. Cílem je naučit se vnímat sama sebe, uvědomit si své tělo, spojit se s ním a cítit se hezky žensky …

Pokud vás láká Hormonální jóga - můžete přijít na 1 denní workshop, který bude v neděli 20.srpna. Časově výhodná investice - celý kurz v 1 dni.

 

Sestavu si pro vás připravila Lenka Mia Lukáčová @lenkamialu (text a cvičení) a nafotila Dara Rakovčik @fotimjogu.cz