Vnitřní síla s Pavlou

sestavy_flow.png

VNITŘNÍ SÍLA 

Jak se cítíte? Cítite se silní nebo spíš vyčerpaní a slabí? A co vaše tělo? V jaké je kondici?

Naše psychika je velmi úzce spojena s naším fyzickým tělem. Jsou to dvě spojené nádoby, které se navzájem ovlivňují. Pomocí této krátkou sestavy můžete postupně zpevňovat své tělo a časem najít i svoji vnitřní sílu ... a uvidíte, že vám bude zase hezky.

photo-dara_rakovcik-9299.jpg

1. Pozice LEH NA ZÁDECH

Začneme v lehu  na zádech. Srovnáme páteř do neutrální pozice, kdy je bederní páteř lehce vyklenutá od podložky a jsme opřeni o křížovou kost, hrudník a hlavu. Hlavu podložíme dekou nebo ručníkem, obzvlášť pokud ji máme zakloněnou. Několikrát se nadechneme do hrudního koše do zadních žeber a necháme žebra pod prsy klesnout s výdechem k podložce, jakoby nám sklouzla do břicha. Paže dáme podél těla a pomalu začínáme paže zvedat až do vzpažení. Celou dobu si hlídáme, že se neprohýbáme v zádech a že se nám nezvedají žebra. Podle toho paže můžeme zastavit i dříve, nemusí se dotknout podložky.

Několikrát pohyb pomalu zopakujeme a udržujeme ramena stále stažená od uší.

 

photo-dara_rakovcik-9303.jpg

2. Pozice KOČKA se zapojením končetin  

Srovnáme se v pozici kočky. Dlaně jsou pod rameny, kolena pod kyčlemi, prsty na rukách směřují dopředu. Lokty jsou aktivně dopnuté (pozor na "vylomené" hypermobilní lokty) a loketní jamky se dívají mezi palce a ukazováky. Páteř je v neutrální pozici, můžeme lehce opřít holeně a nárty do země.

Pomalu začínáme vytahovat pravou paži před, zároveň udržíme rameno tak, aby nešlo k uchu a do levé ruky trochu více zatlačíme, přidáme vytažení levé dolní končetiny po nártu dozadu a pak ji tahem pomalu odlepujeme a zvedáme maximálně do úrovně kyčle tak, abychom se neprohli v bedrech. Můžeme si představit, že máme na křížové kosti hrnek s vodou a stále ji do hrnku opíráme, abychom ho udrželi. Střídáme končetiny a tělo je stabilní.

 

photo-dara_rakovcik-9305.jpg

3. Pozice MEDVĚDA se zvednutou dolní končetinou

V pozici kočky překlopíme nohy na špičky a pomalu začínáme táhnout paty dozadu a dolů a to nám začne zvedat kolena. Pánev pomalu vytahujeme šikmo dozadu nahoru jako bychom šli do psa s hlavou dolů, ale zastavíme se tak v půl cesty, takže cítíme, že ještě je dost váhy i v pažích. Držíme široká ramena, odtlačujeme se od dlaní, kolena pokrčená, páteř napřímená a pomalu zvedáme pravou dolní končetinu, opět tak, abychom se neprohli v zádech. Pak ji položíme a vystřídáme.

photo-dara_rakovcik-9307.jpg

4. Pozice PRKNO na předloktí

Z medvěda můžeme na chvíli přejít do psa s hlavou dolů a pak přejdeme plynule do prkna a do prkna na předloktí. Lokty dáme pod ramena a opřeme je na malíkové hrany. Od malíků a od celé plochy paže, která je na zemi se odtlačíme. Tělo je v jedné rovině, pánev nepadá, ani není příliš vysoko. Vytahujeme hrudní kost lehce dopředu a nahoru, abychom se nehrbili. Střídavě krčíme pravé a levé koleno, děláme to velmi pomalu a máme pocit jako bychom tlačili kolenem proti pevné gumě. Stačí malý rozsah.

photo-dara_rakovcik-9311.jpg

5. Pozice LEH NA BOKU

Z prkna přejdeme do lehu na břiše, kde chvilku odpočineme a pak se přetočíme na pravý bok. Pravou paži si dáme pod hlavu, pokud nám není příjemné mít ji nataženou, pokrčíme si ji. Vytáhneme se za oběma dolními končetinami a levou rukou ještě vytáhneme levý bok za chodidly, abychom srovnali kyčle nad sebe. Jsme rovní, jako bychom se vzadu opírali o stěnu hlavou, hrudníkem i křížovou kostí. Vytáhneme obě dolní končetiny do dálky a zvedáme je lehce nad podložku. Levý bok se stále vytahuje do dálky. Několikrát zopakujeme. To stejné cvičíme na druhou stranu.

photo-dara_rakovcik-9313.jpg

6. Pozice BOČNÍ PRKNO na předloktí s oporou dolní končetiny

Lehneme si zpět na pravý bok, pokrčíme kolena a opřeme pravou paži o předloktí tak, že loket je pod ramenem a paže je opřená na malíkové hraně. Začneme se odtlačovat od pravé paže a od levého kolene a pomalu zvedáme tělo vzhůru. Vytahujeme se za levou paží nahoru. Vydržíme na několik dechů, můžeme pak zopakovat nebo přejdeme na levou stranu.

 

photo-dara_rakovcik-9317.jpg

7.  Průprava na pozici LOĎKY

Sedneme si, dáme si nohy před sebe a opřeme je o paty jako bychom je měli na pedálech. Napřímíme páteř a lehce zakloníme trup dozadu. Záda stále napřímená. Pokud bychom cítili bolest v zádech nebo napětí v tříslech další varianty vynecháme. Pomalu zvedáme jednu nohu vzhůru, položíme zpět a vyměníme. Záda stále napřímená, pánev se nesmí podsadit.

photo-dara_rakovcik-9321.jpg

8. Pozice BOČNÍ PRKNO

Z pozice prkna necháváme pouze pravou paži na podložce, přetáčíme tělo doprava, nohy jsou za sebou. Odtlačujeme se od pravé ruky a vytahujeme se za levou paží vzhůru. Přejdeme zpět do klasického prkna a opakujeme pozici na druhou stranu. Pokud je tato varianta náročná, využijeme oporu kolene u spodní dolní končetiny.

 

Sestavu si pro vás připravila Pavla Látalová @_vedomespavlou_ (text a cvičení) a nafotila Dara Rakovčik @fotimjogu.cz