Terapie v pohybu

photo-dara_rakovcik-5506.jpg

Přichází období jara, energie se dere na povrch a příroda se probouzí ze zimního spánku. Je čas odhodit tlusté bundy a svetry a udělat generální úklid nejen u nás doma, ale hlavně v našem těle a podívat se v jaké jsme fyzické kondici. Možná vám s nastartováním správných pohybových vzorců, péčí o tělo a kvalitním dechem může pomoci terapeutická jóga.

Terapeutická jóga je zaměřená hodně na fyzické tělo, jeho individuální vnímání, přijmutí a poznání našich omezení, a když nějaký problém přijde, učíme se, jak si sami pomoci. Vnímáme tělo více do hloubky jak na podložce, tak i mimo ni, používáme dotek, automasáže a učíme se správné pohybové stereotypy do běžného dne a denních činností. To vše je zabaleno do práce s dechem – pránajámy, intuitivních pohybů, jógových ásan a relaxačních technik. 

V období jara je vnímání těla obzvláště důležité kvůli různým detoxům a pocitu, že musíme do léta tělo řádně na plavkovou sezónu připravit. V období zimy bychom měli střádat energii, více se zachumlat sami do sebe a opečovávat se. Po tomto útlumu je normální, že se na jaře také potřebujeme znovu vybít a rozpínat. Bohužel v dnešní době je nás mnoho, kdo nejsme schopni přes zimu jakoukoliv energii ušetřit a naopak jí mnoho vyčerpáme, pokud to tak je i u vás, tak detox není úplně vhodný, abychom tělo ještě více nevyčerpali. Pokud to jde, je vhodné na březen a duben omezit smažené věci a mléko, tím ulevíme játrům a žlučníku. Dle tradiční čínské medicíny je jaro období energie dřeva, kdy bychom právě o játra a žlučník měli více pečovat.  Nejdůležitější radou pro toto období jak vůči vašemu tělu, tak pro váš psychický stav je laskavost. Pokud vám vyjde také do vašeho dne zařadit procházku, je to ideální nastartování přes přirozený pohyb. 

Další pomocnou rukou vám může být tato krátká sestava na podporu energie v celém těle a hlavně oblasti pánve a kyčlí, které jsou také s obdobím jara spjaté právě kvůli průběhu energetických drah jater a žlučníku.

photo-dara_rakovcik-5485.jpg

1. Rozhýbejte pánev přes míč

Lehneme si na záda s pokrčenými koleny. Pevně se opřeme o plosky nohou a cítíme patu, kloub pod palcem a pod malíkem pevně v zemi. Odtlačíme se od nohou a zvedáme pánev tak, abychom si mohli pod křížovou kost vložit míč. Míč je umístěn těsně nad rýhami hýždí jako ocásek velikonočního zajíčka. Pevně se do míče opřeme a začneme stáčet pánev do retroverze – křížovou kostí nahoru ke kolenům, a pak zase do anteverze – křížovou kostí směrem dolů kolem míče pod paty. Celou dobu jemně tlačíme do míče a cítíme tak zapojení břišních svalů. Pohyb provádíme s pocitem vytažení do dálky. Zopakujeme 5x na každou stranu a poté míč vyndáme a prodýcháme vleže. 

photo-dara_rakovcik-5486.jpg

2. Marjariásana – kočka s rotací pánve

Přejdeme do pozice kočky, kdy dáme ruce pod ramena a kolena pod kyčle. Pánev a páteře jsou v neutrální pozici. Vykročíme pak levým kolenem kousek vpřed a začínáme přenášet váhu těla více nad ruce a více dozadu nad paty. Cítíme, že se naše pánev přirozeně začne rotovat a uvolňuje se nám oblast spodních zad a SI skloubení. Zopakujeme 5x na každou nohu a poté se zastavíme v neutrální kočce a prodechneme.

photo-dara_rakovcik-5489.jpg

3. Dandásana – pozice hole a automasáž sedacích hrbolů 

Dostaneme se do rovného sedu, kdy si vložíme pod pravý sedací hrbol (přímo uvnitř hýžďového svalu nahmátnete kost, na které běžně sedíme) míček. Je to oblast, kde se upínají hamstringy a svaly pánevního dna. Pomůžeme si se odtlačit od rukou, nohy mohou být pokrčené a začneme masírovat krouživými pohyby sedací kost. Uděláme 5 kroužků na obě strany a poté vyměníme míč pod levý sedací hrbol. Jakmile pak sesedneme z míče, cítíme více prostoru na zadní straně stehen a uvolněnou oblast pánve. 

 

photo-dara_rakovcik-5490.jpg

4. Marjariásana – kočka s aktivací pánevního dna 

Přejdeme do pozice kočky na předloktí, kdy opřeme kolena pod kyčle a lokty pod ramena. Křížovou kost protáhneme směrem dozadu a otevíráme oblast ramen. Nadechujeme se do šířky zad a při výdechu aktivně zatlačíme nohy a paže do země. Cítíme, jak se nám aktivuje celé tělo a při tom začneme vtahovat pánevní dno směrem k pupíku. Zopakujeme 10x. Pohyb není vidět, ale cítit uvnitř vašeho těla. Aktivita a uvolnění pánevního dna by měla být postupná a jemná práce. 

 

photo-dara_rakovcik-5493.jpg

5. Salamba bhujangásana – široká pozice sfingy

Z kočky na předloktí jen natáhneme pravou a levou nohu (stále zůstávají na šířku kyčlí) a pokládáme opatrně pánev do podložky. Posuneme paže více do šířky do svícnu. Lokty jsou na úrovni ramen a lehneme si na břicho. Stáčíme kost křížovou dozadu na paty, tím se zapojí břicho a zatlačíme pažemi do země. Otevíráme prostor klíčních kostí a vytahujeme se aktivně z páteře a hrudníku směrem dopředu. Opíráme se o sponu stydkou a zvedáme hrudník a hlavu pouze do takové pozice, kdy udržíme aktivní břicho. Nejde nám o co největší zvednutí, ale o co nejdelší páteř. Můžeme 5x zopakovat.

 

photo-dara_rakovcik-5495.jpg

5. Balásana – pozice dítěte 

a) Ze široké sfingy, přenášíme předloktí blíže k hrudníku, zapřeme se do paží a do kolen. Stáčíme pánev do podsazení a tím se vyneseme do pozice dítěte, do sedu na patách. Podkládáme ruce nebo pěstičky pod hlavu, abychom se celí zakulatili. Dýcháme na 5 dechových cyklů.

b) Úklon v široké balásaně 

Rozevřeme kolena na šířku podložky a spojíme palce k sobě. Vytáhneme obě paže na šířku ramen před sebe a hlava bude v úrovni hrudníku. Začneme se pažemi i trupem stáčet k pravému stehnu, vytahujeme levý malík do dálky a naopak levou sedací kost dozadu. Cítíme příjemné natažení levé boční strany a dýcháme do žeber. Pokud se nám s nataženými pažemi aktivují ramena, můžeme si posunout pravou dlaň vedle kolena viz fotka. Zůstáváme 5 dechových cyklů a zopakujeme na levou stranu.

photo-dara_rakovcik-5487.jpg

6. Anjaneyásana – pozice nízkého lunge

Z pozice kočky vykročíme pravou nohou dopředu mezi dlaně a zvedneme se do nízkého lunge. Pravou rukou si prodlužujeme kost křížovou dolů k zemi a levou rukou si pomáháme přes tlak do stehna do rotace hrudníku. S nádechem se vytahujeme v páteři a při výdechu rotujeme dále do pravé strany. Rotujeme pouze do příjemného rozsahu. Zůstáváme 3 až 5 dechových cyklů. 

photo-dara_rakovcik-5498.jpg

7. Gomukhásana – předklon v pozici krávy 

Z nízkého lunge přesouváme pánev dozadu nad patu a přední nohu překřížíme přes levou do pozice krávy. Pokud nedosedneme na obě sedací kosti, podkládáme si pánev blokem nebo dekou. Vytahujeme páteř nahoru a pomalu přecházíme do předklonu k nohám, cítíme protažení zadní linie a otevírání oblasti kyčlí. Jdeme do příjemného tahu, kde jsme schopni plynule dýchat. Zůstáváme 5 dechových cyklů. Poté zopakujeme pozici 6 a 7 na levou nohu.

photo-dara_rakovcik-5499.jpg

8. Matsjásana – pozice ryby s ručníkem 

Připravíme si ruličku z ručníku na ruce a opatrně si lehneme lopatkami na ní. Necháváme padat ramena do šířky dolů k zemi. Můžeme vzpažit paže pro intenzivnější pocit a natáhnout obě nohy. Kdo bude cítit, že mu spodní žebra hodně stoupají vzhůru, pak nechá nohy pokrčené. Při výdechu jemně stáčíme spodní žebra dolů k páteři a uvolňujeme horní oblast hrudníku. Zůstáváme v pozici 3 minuty. Poté pokrčíme kolena, paže dáme k tělu, stočíme se na bok, uvolníme ručník ven a lehneme si na záda, kde prodýcháme 5x. 

photo-dara_rakovcik-5502.jpg

9. Shavásana – pozice mrtvoly 

Lehneme si na záda, pod kolena můžeme podložit bolster nebo polštář a pod hlavu deku nebo ručník. Tím se nám více uvolní ramena i oblast spodních zad. Paže jsou kousek od těla vytočené dlaněmi vzhůru a nohy volně otevřené, jak je přirozené pro naše kyčle. Zůstáváme v relaxaci jak dlouho chceme.

 

 

Sestavu si pro vás připravila Nikol Maio  @nikolmaio  (text a cvičení) a nafotografovala Dara Rakovčik @fotimjogu.cz