Jemná Vinyása s Irmou

sestavy_flow.png

Vinyasa je nádherná ve svém plynutí pohybu a dechu. Ve chvíli, kdy zvládnete základní jógové pozice, získáte stabilitu v pozicích i  klid v mysli, můžete se pustit do tohoto jemného plynutí a užívat si každý pohyb, ásanu, dech a přechod do nové ásany.

V podzimním  kurzu jemné vinyásy zaměříme sestavy nejen na protažení, ale i posílení, tak abychom zvládli připravit celé tělo na balanční pozici vrány a jejích variant. Budeme zlepšovat pružnost páteře, posilovat ruce i střed těla. Během celého kurzu ale nezapomeneme na jógová doporučení jama a nijama. Budeme respektovat svoje fyzické možnosti a uplatňovat doporučení “ahimsa”, abychom neublížili svému tělu nebo “aparigraha”, tedy neulpívání na výsledku. Necháme věci plynout, tak jak přicházejí a přijmeme to, co je aktuálně možné (santóša).

Chcete-li si vyzkoušet pár pozic, se kterými se na lekcích kurzu určitě setkáte, pojďte si zacvičit tuto sestavu. Na úvod se prosím určitě zahřejte několika pozdravy slunci.

 

photo-dara_rakovcik-9497.jpg

1. Pozice židle UTKATÁSANA

Pokrčíme nohy v kolenou a snížíme naše těžiště a posuneme pánev dolů, jako bychom si chtěli sednout na židli. Neprohýbáme se v bedrech, kostrč stahujeme jemně dolů k patám a aktivujeme střed těla. S nádechem prodloužíme naši páteř za temenem hlavy a ruce vzpažíme nad hlavu. Můžete spojit dlaně k sobě nebo nechat ruce na šířku ramen od sebe. Pokud se cítíte v pozici stabilně a pohodlně, můžete zkusit přejít na špičky.

 

photo-dara_rakovcik-9507.jpg

2. Pozice PARIVRTTA PARŠVAKONÁSANA

Z pozice židle přejdeme do stoje, a pak odkročíme levou nohou dozadu. Protáhneme znovu páteř s  nádech vpřed, spojíme ruce do namaskár mudry, a pak přejdeme s výdechem do rotace, kdy se levý loket dostane až za naše pravé stehno. Dlaně tlačíme proti sobě a soustředíme pozornost, abychom udrželi rovnováhu. Případně můžete zkusit intenzivnější variantu a levou rukou si pod stehnem chytit pravou ruku, kterou máte za zády. Přejdeme do následující pozice a po té obě pozice zopakujeme na druhou nohu.

 

photo-dara_rakovcik-9558.jpg

3. Pozice bočního prkna - VASISHTASANA

Položíme si ruce zpět na zem a odkročíme si do prkna. Stočíme se na pravý bok, nohy jsou natažené a levou ruku zvedneme nahoru ke stropu. M”žete zkusit jednodušší variantu, kdy horní nohu pokrčíte přes spodní a zapřete ji o zem. Aktivujeme střed těla a nezapomeňte dýchat.

 

photo-dara_rakovcik-9521.jpg

4. Pozice vrány - BAKÁSANA

Vrátíme se zpět do prkna, pokrčíme nohy a přikročíme dopředu směrem k dlaním. Stojíme v hlubokém předlonu, pokrčíme si nohy, stoupneme na špičky a zapřeme kolena co nejvýše o naše tricepsy, nejlépe až do podpažních jamek. Přeneseme váhu na ruce, ramena jdou před dlaně, pohled směřuje lehce dopředu před dlaně, zapojíme střed těla a zkusíme odlepit jednu nohu. Pánev táhneme nahoru. Pokud zvládneme, můžeme odlepit od země i druhou nohu do pozice vrány.

photo-dara_rakovcik-9510.jpg

5. Pozice PADMÁSANA s rotací

Vrátíme obě nohy na zem a posadíme se do zkříženého sedu. Opřeme si předloktí na podložku nebo bloček. Zatlačíme předloktí do země, odtáhneme se od něj ale směrem vzhůru, nezapadneme do spodního ramene a druhou ruku natáhneme vzhůru ke stropu. Prodlužujeme páteř a s výdechem rotujeme. Zopakujeme na druhou stranu.

 

photo-dara_rakovcik-9544.jpg

6. Pozice URDHVA MUKHA SVANASANA

Ze sedu přejdeme na všechny čtyři, přeneseme váhu na ruce a natáhneme obě nohy dozadu. S nádechem otevřeme ramena a hrudník, ale necháme spodní žebra zasunutá do těla, aktivujeme svaly na nohou i hýždě a odlepíme kolena od země. Nepropadáme se v ramenou, hlavu necháme v prodloužení páteře.

 

photo-dara_rakovcik-9550.jpg

7.  Pozice MARICHYASANA

Z předchozí pozice přejdeme přes pozici psa s hlavou dolů, odručkujeme dozadu, pokrčíme nohy, dosedneme na paty a poté se zcela posadíme a natáhneme nohy před sebe. Pokrčíme pravou nohu přes levou, případně  zasuneme i levou chodidlem dozadu. Levou rukou obejmeme pravé koleno a pravou ruku natáhneme za sebe do rotace. Případně  můžeme obě ruce spojit za zády. Zopakujeme na druhou stranu.

photo-dara_rakovcik-9522.jpg

8. Pozice GOMUKHÁSANA

Vrátíme se do sedu a natáhneme nohy, pak pokrčíme pravou a položíme pravé chodidlo vedle levého kolene, pak nohu více položíme, tak aby chodidlo mířilo dozadu směrem k levé kyčli. Pravé koleno bude na levým kolenem. Pokud je to možné, pokrčíme a zasuneme levou nohu stejným způsobem. Rukama obejmeme kotníky nebo je necháme volně protažené. Můžeme přidat i lehký předklon. Zopakujeme na druhou stranu, vyměníme pozici nohou.

Po sestavě si určitě dopřejte 5 - 10 minut v relaxační pozici Šavásany.

 

Sestavu si pro vás připravila Irma Březina @ekayoga_irma (text a cvičení) a nafotila Dara Rakovčik @fotimjogu.cz