Happy Holi

newsletter__5_.png

Happy HOLI

Svátek Holi je slaven v Indii po staletí. Starodávné texty zmiňují oslavy Holi už ve 4. století po Kristu. Slaví se příchod jara po dlouhé zimě, symbolicky však také triumf dobra nad zlem. Svátek Holi připadá v hinduistickém kalendáři na měsíc Phalguna, což v našem kalendář odpovídá tak nějak měsíci březnu. Den oslav Holi se mění každý rok, jako v křesťanské víře například datum Velikonoc, a tento rok bude Holi 8. března.

Existuje mnoho verzí příběhu o tom, jak Holi vzniklo. Jedna z nejpopulárnějších verzí příběhu je, že jeden mocný zlý král donutil své poddané, aby ho uctívali jako Boha. Jeho syn, Prahlada, se však nechtěl vzdát uctívání boha Vishnu a krále tím pobouřil. Král se proto domluvil s jeho sestrou Holikou, že Prahladu zabíjí. Holika, která byla imunní vůči ohni, se snažila Prahladu oklamat, aby si k ní sednul na hořící hranici, kde by zemřel. Vishnu však Prahladu zachránil a Holika, od které se jméno svátku později odvodilo, shořela na hranici i když byla původně vůči ohni imunní.

Verzí příběhu a toho, jak Holi vlastně vzniklo může být několik, ale pro mě osobně je to oslava rozkvětu přírody ve všech barvách, přijetí života ve všech jeho barvách a oslava všech jeho stránek. Dále si můžete přečíst jaká byla moje zkušenost s oslavou Holi v Indii.

00582154-99c3-4ac1-b612-68f40923632b.jpg

 

Právě oslavy Holi jsem poprvé zažil minulý rok při pobytu v jógové škole v Rishikeshi. Všichni, co jsme ve škole byli, jsme se na tento den nesmírně těšili. Lekce byly tento den zrušené a všichni Indové i turisté se vzrušeně připravovali na dlouhý šílený den plný barev, hudby a tance. První dávku barevného prášku jsem dostal do obličeje už ráno, když jsem si šel do místního obchodu koupit pár věcí. Dva kluci projíždějící kolem na motorce mě viděli, zakřičeli Happy holi a s radostí mi pomazali obličej. Holi tedy oficiálně začalo. Když jsem se vrátil do školy, všichni už se pomalu shromažďovali venku na zahradě. Hudba se spustila, všichni jsme se polili vodou a začali nekontrolovatelně házet barvy jeden po druhém. Po čtyřech hodinách tance, barevných bitev a smíchu jsme byli pomalu unavení. Rozhodli jsem si dát pauzu, umýt se a na chvíli si odpočinout. Večer se oslava spustila znovu za doprovodu nápoje Bhang Doodh - směsi mléka, sušeného ovoce a oříšků a jedné tajné přísady, která se vám pomůže ještě více uvolnit. Tento nápoj se při různých hinduistických oslavách hojně konzumuje. Skončeme tento příběh tím, zbytek večera a noci byl velmi zábavný.

Holi bych doporučil každému zažít, a to pravé v Indii, alespoň jednou v životě. A jet do Indie obecně také. Indie je pro mě opravdu jedno z málo míst na světě, kde mě překvapí každý den. Život je chaotický a šílený, ale zároveň vzrušující. Pokud se do Indie však nechystáte, Holi se dá oslavit i u nás. Indická komunita je u nás už velmi hojná a svoje svátky rozhodně nezapomínají.

newsletter__3_.png

Text si pro vás přpiravil Jakub Bláha.