Garudasana flow

1.png

Garudasana – pozice orla

Ásanu  inspirovanu Garudou – bohem s tělem orla,  jistě znáte. Stojná a rovnovážná pozice stimuluje všechny velké klouby v těle, podporuje soustředění a stabilitu. Z energetického hlediska se týká meridiánů jater a žlučníku, proto ji mám již už navždy spojenou s jarem a elementem dřeva.  Skrytá potence života uložená v každém semínku, v každém lupenu a trsu trávy se probouzí a tato energie se silou atomové zbraně proniká skrze zmrzlou zem ke své cestě za sluncem. Stejná energie se probouzí i v nás, někdy se cítíme na rozdání, jindy smýšlíme všechny své nápady a plány a jindy nás ta síla natolik unavila, že padáme vyčerpaní zpět do svých zimních kutlochů.  Element Dřeva, který sebou přináší tuto potenci a tento výbuch energie, nastupující jang po hlubokém jinu, potřebuje čas od času zjemňovat, ukotvovat a tišit. Snaha všeho dosáhnout a zjistit, že to není možné, výkyvy nálad a energie, frustrace někdy i vztek, jsou typické pro toto období. Garudasana, nás učí trpělivosti a stabilitě. Pojďme si s touto pozicí pohrát na několika úrovních a prozkoumat, co ještě může nabídnout.

photo-dara_rakovcik-6775.jpg

1. Protažení a sílu

Položme se na záda a zamotejme si pozici orla. Soustřeďme se na pevné  stisknutí hamstringu  přes přední stehenní sval, tak se kolena snáze přiblíží k sobě. Když zbude prostor, zamotáme ještě nárt za lýtko. Když ne, nic se neděje, pevně tiskneme stehna k sobě a odložíme spodní chodidlo na zem. Následně zamotáme i paže. Pokud je naše horní stehno pravé, tak spodní paží bude také pravá končetina a obráceně. Při stabilitě zad opřených do země, máme příležitost tuto pozici natrénovat, pochopit a případně si přizpůsobit tam, kde nedosáhneme. Zamotané paže odložíme přes hlavu, tak aby se konečky prstů dotkly země. Naše lokty a kolena směřují ke stropu a spodní záda mají zachovanou křivku. Máme celou pozici orla na zádech a pro mnohé je velice si tuto pozici udělat v klidu na zádech, bez iniciální snahy v ní udržet rovnováhu. Zároveň je toto naše výchozí pozice, nádechová.

photo-dara_rakovcik-6776.jpg

2. Bříšáky v orlovi

Využijeme síly dechu, v tomto případě výdechu a přes spodní břicho zakulatíme záda a přineseme kolena a lokty k sobě. Síla středu propojí spodní a horní část našeho těla. Opakujeme tyto orlí sklapovačky 10-15 x a při posledním výdechu zůstáváme zabalení, ramena , hlava ze země, kolena a lokty se dotýkají a náš dech klidně pokračují a udržují stabilitu v této pozici. Vydržme dalších 5 dechů.

photo-dara_rakovcik-6777.jpg

3. Rotace v orlovi

Uvolnění se dočkáme záhy. Pokládáme se pět na záda, rozevíráme paže do rozpažení, zamotané nohy sklápíme na jednu stranu ( pokud je pravá noha přes levou, tak sklápíme nohy vlevo a obráceně), dovolíme pánvi se zvednout ze země a zůstat pouze na jednom boku . Dovolíme i spodnímu ramenu se odlepit ze země, celá hruď se nejprve stočí směrem ke kolenům a teprve potom pomalinku odvineme paži, hruď a pohled opačným směrem než jsou naše kolena. Odměnou by nám měla být příjemná rotace v hrudi, otevření ramene a prsního svalu. 

4. Opakujeme na druhou stranu

Navrátíme se do středu na záda, pozici orla rozmotáme, uvolníme se. Můžeme si dopřát malinkatý okamžik na vstřebání celé jedné strany v odpočinku na zádech. Ten sice doporučuji, ale neměl by být víc než 30 sek, tak abychom neztratili motivaci pokračovat nadále v praxi. Zopakujme sekvenci  pozic 1-3, otočené na druhou stranu. 

Sejdeme se opět na zádech. Přitáhneme obě kolena k hrudi a obejmeme je. Spodním bříškem zakulatíme spodní páteř, přitáhneme hlavu ke koleni, celá páteř je ve tvaru písmene C a zlehka se rozhoupáme až do sedu. Můžeme zhoupnutí po páteři zopakovat několikrát jako vědomou masáž páteře. Z kříženého sedu přejdeme do pozice na všechny 4 a odtud snadno již do psa hlavou dolů.

photo-dara_rakovcik-6789.jpg

5. Pes hlavou dolů v orlu

V psu  hlavou dolů nejdřív jemně přešlápneme, vezmeme pejska na procházku, jak říkáme naší jógovou hantýrkou. To nám slouží k správnému nastavení dlaní, zad a chodidel, tak aby pozice sloužila a podporovala nás. Pak zvedneme pravou dolní končetinu směrem k nebi, protáhneme ji, pokrčíme, zakroužíme v kyčli a následně přeložíme pravou nohu přes levou zase jako do pozice orla. Pocitově je to zvláštní, nožky nejdou dopnout, jak by šly, když je vědomě krčíme a motáme? 

photo-dara_rakovcik-6781.jpg

6. Prkno stranou v orlovi

Z pozice psa hlavou dolů přenášíme váhu dopředu do našich dlaní a přecházíme do pozice prkna, nohy stále zamotané a pak zpět do psa hlavou dolů. Pojďme se takto zhoupnout třeba třikrát, zůstaneme v prkně, přeneseme váhu na levou paži a otevřeme prkno stranou. Znovu se ujistíme jak náš střed propojí horní a dolní polovinu těla do jednoho funkčního celku. Z prkna stranou se opět vracíme do psa hlavou dolů a celé to zopakujeme i na druhou stranu. (pozice 5-6)

 

photo-dara_rakovcik-6785.jpg

7. Bojovník - paže v orlovi

Pozice psa hlavou dolů bude výchozí pozicí i pro další  orlí sekvenci. S nádechem zvedáme pravou nohu ke stropu a výdechem ji vkročíme mezi dlaně. Levá, zadní noha zůstává na konečcích prstů, vstupuje do pozice vysokého výpadu. Natáhneme paže před sebe a opět motáme orlí paže, tentokrát levý loket pod pravý. 

photo-dara_rakovcik-6787.jpg

8. Pohyb a dech, bojovník v orlovi

S pulzací našeho dechu střídáme otevření hrudi a lokty ke stropu a  s výdechem zakulacení páteře a přitažení levého loktu k pravému koleni. Zdá se vám to povědomé? Něco podobného jsme již dělali na zádech. Pouze opakujeme v jiné rovině. Otevření a zavření, tedy nádechovou a výdechovou pozici několikrát zopakujeme, třeba opět 3x.

photo-dara_rakovcik-6783.jpg

9. Klasická pozice orla

Pohyb zastavíme v neutrální pozici vysokého výpadu, paže stále zamotané a přeneseme váhu do přední pravé nohy a levou nohu opatrně zamotáme do celé pozice orla. Pánevní spiny a ramena směřují rovně do předu a kolena a lokty protknou pomyslnou středovou osu těla. Náš jemný a klidný pohled hraje důležitou roly v stabilizaci celé pozice.  Zkusme se zde zastavit a pozici udržet, tak aby byla stabilní a klidná. Z této pozice se můžeme vrátit zpět do pozice psa hlavou dolů obrácenou cestou jakou jsme sem přišli, nebo jednoduše uvolnit a přes hluboký předklon do psa hlavou dolů odkročit.  

photo-dara_rakovcik-6791.jpg

10. Sekvenci zopakujeme na druhou stranu s vysokým výpadem na přední levou nohu.

Sestavu si pro vás připravila Veronika Carmanova @veronikarmayoga  (text a cvičení) a nafotografovala Dara Rakovčik @fotimjogu.cz