Bloom where you are planted

5.png

 

ROZKVEŤTE JAKO KVĚTINKA

Vyrůst, protáhnout se, rozkvést jako květina, která se po dlouhé zimě probudila ze zimného spánku a natahuje se za sluníčkem. Vědomě a s láskou ke svému tělu rozhýbejtet všechny klouby a svaly tak, aby se vaše tělo mohlo těšit z každého dalšího pohybu.

 

 

photo-dara_rakovcik-6629.jpg

POZICE HORY

Začínáme v pozici hory, kdy s nádechem vystoupáme na špičky, paže překřížíme nad hlavou, kořeny dlaní zůstávají v doteku, což nám krásně rozšíří lopatky. Stejně jako naše paže překřížíme i naše nohy, pánev zůstává v neutrální pozici a trup se uklání k předně překřížené noze. Zůstane několik dechu, pak se vracíme do neutrální pozice hory a opakujeme na druhou stranu.

 

photo-dara_rakovcik-6632.jpg

HLUBOKÝ PŘEDKLON

S výdechem hluboký předklon s pokrčenými koleny a pažemi spojenými za koleny nás zabalí a přiblíží do našeho nitra. Hlava nám padá gravitací v prodloužení páteře a pomáhá nám uvolnit krční páteř. 

 

photo-dara_rakovcik-6634.jpg

POZICE PRKNA

Odšlápneme pravou i levou nohou dozadu do pozice prkna a s váhou na levé dlani se přetáčíme do stranového prkna, vynášíme se pravou rukou vzhůru k nebi, vytahujeme se ze stojné dlaně a ramena. Spodní noha se pomalu krčí v koleni a chodidlo se obtáčí z vnější strany pravého lýtka. poté se vracíme zpět do prkna a váha se tentokrát přenáší na pravou dlaň a pozice se opakuje na druhou stranu.

photo-dara_rakovcik-6635.jpg

PES S HLAVOU VZHŮRU

Vracíme se do prkna a s výdechem přes tricepsový klik, s nádechem do psa s hlavou vzhůru s lokty štědře pokrčenými otevíráme své srdce, náš hrudník. Jakékoliv přetížení v oblasti beder napravíme vědomým rozšířením lopatek do stran a jemným přiblížením podbříšku k pupíku.

photo-dara_rakovcik-6637.jpg

PES S HLAVOU DOLŮ

Výdech nás přenáší do psa hlavou dolů, odtlačujeme se od dlaní a lopatky se rozšiřují do stran, cítíme dlouhá záda. Pomalu krčíme pravou nohu v koleni a zároveň posíláme pravou dlaň vedle levého chodidla. Cítíme sílu a stabilitu i v této obrácené balanční pozici.  Zůstáváme na pár dechů, pak se vracíme zpět do psa hlavou dolů na pár dechů a poté opakujeme balančního psa hlavou dolů na druhou stranu.

photo-dara_rakovcik-6638.jpg

POZICE BOJOVNÍKA III.

Ze psa hlavou dolů vykročíme levou nohou dopředu a vynášíme se na špičky do pozice bojovníka 3, paže putují vzhůru ke slunci s rozšířenými lopatkami. Oba kyčelní hrboly směřují dopředu, pánev se uzavírá a podbříšek se přitahuje k pupíku, tak aby se nám krásně otevřel hrudník.

photo-dara_rakovcik-6639.jpg

ROVNOVÁŽNÝ BOJOVNÍK

Váha padá společně s levou patou na podložku, s nádechem do rovnovážného bojovníka. Základem je rozložení váhy na levém chodidle mezi bodem pod palcem, pod malíkem a vnější patou. Odtlačujeme se ze stojného chodila a vytahujeme se ze stojné kyčle směrem vzhůru a zároveň se prodlužujeme za pažemi dopředu a za pravou špičkou dozadu. Kost křížová jako by se chtěla opřít o pomyslný stop nad námi. 

photo-dara_rakovcik-6645.jpg

INDICKÝ MOST

S výdechem padáme do pozice indického dřepu v širokém rozkročení sedacími kostmi dolů k zemi, dlaně spojíme do namaskar mudry k našemu srdci, lokty se opřou do vnitřních kolen. Cítíme délku klíčních kostí. Můžeme vystoupat na špičky a jemně otevřít kyčle a najít v nich prostor. 

 

 

Celou sestavu můžete zakončit POZICÍ DÍTĚTE Sedací kosti se usadí do pat nebo do vypodložení, čele klesne na podložku nebo na zkřížené dlaně. Zhluboka se nadechneme a vydechneme a necháme pánev jemně uvolnit směrem do podsazení, abychom krásně protáhly spodní záda, lopatky nám obejmou náš hrudník směrem dolů k zemi a uleví našim ramenům. Pozice dítěte, která nám dá pocit bezpečí, stability a uzemnění. 

Celou sekvenci zopakujeme na druhou stranu s vykročením pravou nohou do bojovníka 3 . 

Sestavu si pro vás připravila Veronika Carmanova @veronikarmayoga a Petra Tylšová @petra_tyl⁠(text a cvičení), krásné fotky nafotografovala Dara Rakovčik @fotimjogu.cz