Bakasana flow

2.png

Pozice Bakasany nebo-li vrány 

Pozice Bakasany je asana, která  od nás vyžaduje rovnováhu a sílu. Bakasaně česky říkáme vrána, nebo také káčátko. V Bakasaně je tělo nakloněno dopředu a podpírá se rukama. Nohy jsou pokrčené a kolena jsou položena na pažích ideálně blízko ramen. V této pozici se váš těžiště nachází mezi rukama. Hrudník je nad pažemi a hlava je vzpřímená. Bakasana se často používá jako přípravná pozice pro další náročnější ásany.

photo-dara_rakovcik-6792.jpg
photo-dara_rakovcik-6795.jpg

1. Stabilita a síla středu

  • Abychom se na pozici vrány dobře připravili, začneme s napřímenou páteří v sedě. Vytáhneme se ze sedacích hrbolů z temenem, aniž bychom si v těle způsobovali napětí. opora vychází ze spodu, můžeme si předstvit, že se sedací hrboly k sobě přibližují a tím s enaše tělo protáhne. Spojíme si dlaně před srdcem a prodýcháme si rovný aktivní sed.
  • Z rovného aktivního sedu zkusíme rotovat, necháme si dlaně před srdcem a naše brada také směřuje směrem k středu naší hrudi. Sedací hrboly jsou stále místem do kterého se aktivně opíráme. S nádechm se ještě jednou aktivně protáhneme vzůru a pak začeneme hrudí rotovat dozadu, s výdechem dokončíme rotaci  a cítíme aktivní zapojení šikmých břišních svalů. 

 

photo-dara_rakovcik-6797.jpg

2. Vrána na krovkách

Abychom dobře pochopili anatomii celé vrány, položíme se na záda. Zvednem paže nad hlavu a necháme dlaně ve flexi. Otevřeme lopatky od sebe, zakulatíme se v hrudní páteři a zvedneme hlavu. Zvedáme pokrčené nohy a koleny míříme do podpaždí. To samozřejmě vyžaduje velmi silné a aktivní přitažení nohou k hrudi přes spodní břicho a spodní část páteře se také kulatí. 

photo-dara_rakovcik-6798.jpg

3. Parshva bakasana - nebo-li vrána na krovkách šikmo. 

Parshva Bakasana je pokročilejší varianta pozice Vrány. V této pozici jdeme do  boční linie  těla, jdeme asymetricky, což zvyšuje nároky na sílu a  rovnováhu. My si ji opět nejprve natrénujeme na zádech. 

Nejlépe je do ní vklouznout již z aktivní vrány na zádech, pak jen spojíme kolena k sobě a stočíme je k jednomu rameni, zatímco paže směřují společně opačnou stranou.

 

photo-dara_rakovcik-6800.jpg

4. Opakujeme na druhou stranu

Vrána na zádech může být vysilující. Pokud si potřebujete odpočinout, uvolněte se úplně. Pak zopakujeme kalsickou vránu na zádech a přidáme k otmu opět šikmou vránu na druhou stranu.

photo-dara_rakovcik-6802.jpg

5. Bakasana v sedě

V pozici vrány na zádech jsme pochopili, že je dobré mít kulatá záda a aktivní spodní břicho, aby se kolena poskládala do míst vhodných pro tuto pozici. 

Teď vyzkoušíme vránu v sedě, kde už je lehce nutné balancovat na sedacích hrbolech. Stejně jako na zádech - protáhneme paže před sebe, dlaně zaflexujeme a rozšíříme lopatky do stran a tím zakulatíme hrudní páteř. Pokrčené nohy zvedáme ze země a vsouváme je koleny do podpaždí, Kolena josu od sebe, ale zkuste nechat paty u sebe, Zatlačení pat k sobě probouzíme hluboký stabilizační systém.

photo-dara_rakovcik-6803.jpg
photo-dara_rakovcik-6804.jpg

Vrána stranou v sedě

Parshva Bakasanu, nebo-li vránu stranou můžeme natrénovat i v sedě a opět velice jednoduše. Spojíme kolena k sobě a vkládáme pravé koleno k levému podpaždí zatímco se paže protahují opačným směrem. a pak vystřídáme. Obě kolena k pravému podpaždí a ruce směřují křížem vlevo. 

photo-dara_rakovcik-6807.jpg

Pozice vrány - bakasana

Teď když jsme si udělali pečlivou příravu a známe vránu za všech směrů, tak si ji můžeme opřít do dlaní a nechat naše nožky vzlétnout. Je důležité, kam pokládáme kolena, zkuste mířit až do podpaždí nebo rovnou do plošinky za lokty. Když budete odkládat svou váhu těla prostřednictvím kolen do bříška svalů, budete mít po praxi modřiny. Naopak odložíme-li kolena do úponů, modrání nám nehrozí.

photo-dara_rakovcik-6805.jpg
photo-dara_rakovcik-6810.jpg
photo-dara_rakovcik-6808.jpg

Někdy se vzlétnout bojíme

Je spoustu možností, jak strach z létání překonat. Můžete si do trajektorie letu posunout polštář a když náhodou budete padat, tak budete padat do měkkého. Ale ze začátku není nutné zvedat nohy ze zěmě, Zkuste posunout svou váhu těla do paží, ale klidně si nechte špičky palců na zemi, dokud nebudete mít jistotu a důvěru. Pomoci si můžeme také s bločkem. Položte chodidla na bloček a začněte přenášet váhu kolen do paží z této vyvýšené pozice. Možná zjistíte, že se dostanete do letu s lehkostí. Tak by to ovšem mělo být. 

photo-dara_rakovcik-6815.jpg

9. Parshva bakasana

Na závěr, jako třešničku na dortu, si můžete vyzkoušet svou sílu a stabilitu v boční vráně. Úplně stejně, jako jsme již vyzkoušeli na zádech a v sedě.  Pokládáme pouze jedno koleno na paži a jdeme křížem, tedy pravé koleno směřuje k levé paži a obráceně.

Hodně štěstí a hezký let v pozici vrány.

 

Sestavu si pro vás připravila Veronika Carmanova @veronikarmayoga (text a cvičení) a nafotila Dara Rakovčik @fotimjogu.cz