Ajurvéda a ženy

newsletter__4_.png

TA ájurvéda jako TA žena aneb co mají AJURVÉDA a ŽENA společného?

Ájurvéda nás vede primárně k přirozenosti a hovoří jazykem dóš (váty, pitty a kaphy). Váta představuje (mimo jiného) tvořivost, intuici a citlivost. Pitta smysluplnost, zahoření pro věc a uspokojení (naplnění). Kapha laskavost, měkkost, něhu a lásku. Nedostatečná míra tvořivosti, smysluplnosti a naplnění se bude odrážet i v aspektech fyzických (a to nejen u žen, ale vzhledem k jejich proměnlivosti budou v tomto ohledu nejspíš citlivější než muži).

Ájurvéda nás učí respektu k životním cyklům, a to nejen ve smyslu ročních období ale i cyklům denním, celoživotním a měsíčním. Možná teď souhlasně přikyvujete, ano, to je jasné, ale kolik z nás v noci skutečně spí, s východem slunce vstává s polednem obědvá? Kolik z nás registruje momentální fázi měsíce? Při menstruaci více odpočívá a věnuje se primárně sobě? Kolik z nás se zaraduje s objevením prvních šedin nad přicházející moudrostí?  Ženy jsou však (více než muži) pod vlivem elementu vody, která je proměnlivá a ze své podstaty je tedy pro ženu přirozené se těmto cyklům přizpůsobovat. A co víc, mohou z toho profitovat. Toliko teorie.


7.png

V praxi to však často vypadá tak, že uhoněná matka si odpracuje jednu směnu v práci a pak následuje směna druhá, která se skládá z rozvozu dětí na kroužky, nákupů, úklidu a vaření. Na tvořivost a naciťování cyklů jaksi nezbývá čas, síla ani prostor. Proč tomu tak je?

Muži (pod vlivem elementu ohně) dominují vnějšímu světu: tlačí na výkon, preferují soutěživost před spolupráci, chtějí růst bez konce (o menšinové skupině mužů, kteří to mají jinak a snaží se o změny v tomto směru vím a děkuji vám, pánové). Část žen se dominantní většině mužů přizpůsobí, ostatní se brání. Obrana však bere energii, a tak se, pro samé bránění, často nedostaneme do hloubky napojení na výše zmíněné cykly, dóši a vlastně ani na sebe samé.

Co s tím? Není nutné vybírat si mezi špatnými cestami. Přestaňme se bát dělat věci jinak. Začíná to u omezení spotřeby (čím míň potřebuji, tím méně musím vydělat, tím jsem svobodnější).

Ve skutečnosti totiž potřebujete velmi málo – po příletu z Indie (se 7kg zavazadlem) jsem se udiveně rozhlížela po své plné šatně. Víte kolik peněz tolik oblečení stálo? Nemohla jsem ty peníze užít lépe? Nebo ještě jinak, nemohla jsem ten čas strávený vyděláváním peněz na oblečení a dalších věcí které nepotřebuji strávit jinak?  Napadlo vás si pořídit kousek země a vypěstovat si tam zeleninu a brambory? Možná ji nemusíte hned kupovat, ale třeba má někdo blízký velkou zahradu, kterou nezvládá (jako třeba já) a rád kousek poskytne a posdílí úsilí i úrodu. Slyšely jste však někdy o komunitně podporovaném zemědělství (systém KPZ)? Než kupovat drahou (nesezónní) zeleninu, můžete podporovat lokální farmáře…znamená to však i to, že jíte nikoliv to, na co máte chuť, ale co zrovna roste.

 

 

 

newsletter__3_.png

Vyházejte věci, co nepotřebujete, přestaňte plýtvat čas vstřebáváním nepotřebných informací, nestýkejte se s lidmi, se kterými už si nemáte mnoho co říct. Udělejte si prostor, začněte v noci spát, ráno cvičit, v poledne obědvat a večer jděte na procházku, sama nebo s někým blízkým.

Potkáte se tak opět s přirozeností, klidem, intuicí, a hlavně vám to bude dávat smysl. Sladíte se s cyklem života, budete z něj těžit a bude se vám dařit. O tom je (mimo jiné) Ajurvéda.

 

Toto zamyšlení pro vás připravila Kateřina Podlešáková @ajurveda_pro_zdravi jako malou ochutnávku k workshopu AJURVÉDA A MENOPAUZA a také ŠKOLY AJURVÉDY, ve které Katka učí.