Úplňková jinová praxe

sestavy_flow.png

Buďte k sobě laskaví a jemní

Jemná, jemňounkatá je následující praxe jin jógy. Je tak něžná, že spíše hraničí s jógou restorativní. Ale kdo zde hodnotí? Ne při každém úplňku se cítíme unavení. A někdy nás únava zmůže i v jiné dny. Schovejte si tuto praxi na dny, kdy je vaše osobní baterie energie téměř vybitá, ale zvědomění a praxe vlídnosti vůči sobě a svému tělu jsou potřeba. Velký bolster (nebo polštář) je pro tuto praxi důležitým pomocníkem.

photo-dara_rakovcik-0403.jpg

1. Pozice dítěte
Zabalíme se do pozice dítěte a bolster, náš parťák, nám cestu usnadní. Čelo můžeme položit přímo dolů nebo si vytočíme tvář do strany, nezapomeňme ovšem pak strany prostřídat. Zde začíná naše vědomá praxe. To, co není vidět z fotografie, je vědomý dech. V této pozici zkusíme čtvercový dech. Nádech na 4 doby, pauza na 4 doby, výdech na 4 doby a opět pauza na 4 doby. Nastartujeme parasympatikus a zvědomíme celý následující proces. V pozici zůstaneme 5 min.

 

photo-dara_rakovcik-0404.jpg

2. Pozice štěněte

Pomalu přeplouváme do další poziice, čtvercový dech odložíme a dále nám bude sloužit hluboký, ale úplně klidný a jemný dech. V případě, že pocítíme jakékoliv pnutí v hrudi či mysli, prohloubíme svůj výdech, aby byl o kus delší než nádech.

Samotná pozice spočívá v otevření hrudi ve štěněcím protažení a má svou přívětivou podobu s pomocí bolsteru pod hrudí. Výška bolsteru nám nadzvedne hruď tak, že se čelo pohodlně opře do země. Pozici držíme 1–2 min dle toho, jak je nám to příjemné.

photo-dara_rakovcik-0418.jpg

3. Pozice sfingy

V předchozí pozici se krásně zaktivovala naše hrudní páteř, pojďme jí ještě věnovat prostor v pozici sfingy. Patří mezi nejjednodušší záklony a můžeme si zde pečlivě kontrolovat správné provedení. Čeká nás spoustu vědomé práce: lopatky klesají dolů, hruď stoupá vzhůru, hlavu a bradu udržujeme v neutrální pozici.

Nohy, stehna i nárty se stabilně opírají do podložky a náš vnitřní pupíček reguluje rozložení záklonu do celé křivky páteře. Netlačme se do žádného velkého výkonu, buďme jemní, ať je to bezpečné pro celou páteř. Pozici držíme 2–3 min.

photo-dara_rakovcik-0407.jpg

4. Pozice dítěte

Po dvou záklonech se vrátíme na chvilku do pozice dítěte, využijeme příležitosti otočit hlavu a položit na bolster druhou tvář. Po extenzi páteře vnímáme naopak rovnoměrné zaoblení po celé délce páteře. Hluboký dech nás provází jako naše vnitřní síla. Pozici dítěte tentokrát zaujmeme na 2 minuty.

photo-dara_rakovcik-0419.jpg

5. Pozice šavásana a pozice viparita karani (lomená svíčka)

Po rotaci se položíme na záda do pozice šavásany na 2 minuty a necháme páteř v přirozené křivce chvilinku regenerovat. Následně vstoupíme do pozice viparíta karaní a její nejpřívětivější formy s bolsterem pod pánví. Nohy zvedneme chodidly kolmo vzhůru ke stropu, ale necháme je úplně uvolněné. Jako by to byly dvě trubky zasazené do pánve, samy stojí, nemusíme je ovládat, můžeme přitom relaxovat. Báječná pozice pro naše pánevní dno, prokrvení a odpočinek celé této oblasti.

Zůstaneme 3 min.

photo-dara_rakovcik-0410.jpg

6. Odpočinek na boku

Pro dnešní den zvolíme odpočinek na boku. Vybereme si stranu, obvykle se volí pravá jako symbol východu a resurekce, ale pokud vám pravá strana nedělá dobře, zvolte levou. Podložíme si hlavu obyčejným polštářem a bolster vložíme mezi kolena. Vědomý odpočinek na boku potrvá 3–5 min.

photo-dara_rakovcik-0416.jpg

7. Pozice v sedu

Pomalinku se zvedáme do sedu. Spojíme chodidla k sobě, kolena otevřeme od sebe a hlavu necháme klesnout dolů. Dlaně můžeme nechat volně odložené do země nebo se chytíme za chodidla podle toho, co je více příjemné. Věnujeme si zde 2 min.

photo-dara_rakovcik-0414.jpg

8. Pozice zkříženého sedu

Poté se již napřímíme do sedu zkříženého nebo sedu. Záměrem bylo tělo příjemně naladit a vnitřně pohladit, tak aby- chom se cítili lépe. Chviličku ještě setrváme sami se sebou. Nebo můžeme rovnou pokračovat a vstoupit do prostoru meditace či rituálu manifestace. Další možností je vyložení karet. Podle toho, jak se v nás energie prostoru posunula.

Sestavu si pro vás připravila Veronika Carmanová @veronikarmayoga (text a cvičení) a nafotila Dara Rakovčik @fotimjogu.cz

Tato sestava byla zveřejněna i časopise JÓGA DNES