newsletter__10_.png

Svátek sv. Valentýna

Sv. Valentýn je u nás stále takový kontroverzní svátek, někdo ho miluje, někdo nesnáší.Ale víte, jak vůbec vznikl?

LÍSTEČKY LÁSKY

Den svatého Valentýna je pravděpodobně odvozen od pohanského svátku LUPERCALIA, který se slavil ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce.

Naštěstí nás už nečekají žádné nahodilosti osudu. My si svatého Valentýna můžeme užívat s tím, koho máme rádi. A ať už se na to díváte jako na konzumní svátek a přenecháte oslavy mladším, říct své lásce něco hezkého, milého, to přece potěší každého z nás.

LEGENDA O LÁSCE

Legenda také říká, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Claudius II.., známý vládce Říma, totiž zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. Kněz Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Byl zatčen a později popraven - a to právě 14. února. Svátek Lupercalia podle této teorie splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který se nyní v tento den pravidelně slaví.

newsletter__7_.png

Text si pro vás připravila @lenkamialu