Sestava Zajíce (Shashankasana)

photo-dara_rakovcik-5395.jpg

Barvou vodního živlu je černá, můžeme říct, že nás čeká rok Černého zajíce.

My jsme si pro vás připravily jednu takovou malou jógovou sestavu k oslavám Čínského nového roku – sestavu Černého zajíce. Praktikujte a nacházejte v sobě klidnou sílu a vitalitu. 

  1. Začneme v sedě na patách a rozhýbáme hrudní koš nejen pohybem, ale i pranajámou. Propletené prsty pod bradu, lokty vytáhnout k uším, zvednout obličej ke stropu a zhluboka se nadechnout do celého hrudního koše.
  2. S dynamickým výdechem propletené prsty a paže protáhneme před sebe, vyhrbíme se a vše vydechneme. V dynamice svého dechu vše několikrát zopakujeme.

 

photo-dara_rakovcik-5376.jpg
photo-dara_rakovcik-5378.jpg

3. Otevření hrudního koše pokračuje i v další pozici,  štěněcí protažení, nebo-li Anahatasana.  Můžeme praktikovat s polštářem, bločkem, pod prsy nebo jen tak na zemi, bez pomůcek.  Prodýcháme několik dob.

photo-dara_rakovcik-5379.jpg

4. Posuneme se na bříško a otevřeme Sfingu. Pocit záklonu hledáme mezi lopatkami, tedy v hrudní (nikoliv bederní) páteři. Záklony je nutné praktikovat, jsou jakýmsi lékem proti věčnému hrbení. 

photo-dara_rakovcik-5385.jpg

5. Pozice Velblouda může a nemusí být zařazena do  této sestavy při vaší domácí praxi. Ustrasana patří mezi náročnější pozice a pokud máte tuto sestavu více na pohodu a odpočinek, tak si velblouda odpusťte. Na druhou stranu Velbloud je krásná pozice na zpevnění středu, otevření kyčlí a hrudního záklonu. Klekneme si na kolena, která jsou na šířku boků od sebe. Dlaně přiložíme na bedra, boky otevíráme vpřed a sternum vzhůru. Hlava se pomalinku zaklání a nacházíme hrudní záklon, který je nám příjemný… Prodýcháme a souměrně pozici opouštíme. 

photo-dara_rakovcik-5407.jpg

6. Z velblouda se schoulíme do pozice Dítěte a odpočineme si. Z této pozice  snadno najdeme cestu do pozice Zajíce. Do pozice Šašankásany (zajíce) , která nám aktivně otevírá celá záda opačným směrem, vstoupíme tak, že se chytneme dlaněmi za chodidla, čelo přiložíme až ke kolenům, na zemi zůstává temeno. Soustředíme se na bříško, vcucneme ho dovnitř a ve spodních zádech chceme vytvořit tvar písmene C, tak jak nejlépe umíme. Poslední fází je zvednutí boků vzhůru směrem od pat. Pozice je ověnčena několika zdravotními benefity, jako třeba snížení bolesti dolní části zad, snížení hladiny cholesterolu a zlepšení trávení. Může nám také pomoci zvládat nadváhu, vztek, stres a úzkost. Pozice Zajíce by neměla být praktikována pokud trpíme poraněním krku, ramen, paží, zad. Zajíčka si v klidu prodýcháme, vrátíme sedací hrboly k patám a paže uvolníme.

photo-dara_rakovcik-5395.jpg

7. Pozice sedu na patách – Vajrasana - neutralizuje celou páteř, je vhodnou pozicí po Zajíci. Posaďme se na několik dechů do této pozice.  

photo-dara_rakovcik-5397.jpg

8. Závěrečná rotace může být úplně obyčejná, oproštěná od zbytečností. Z pozice Vajrasany – sedu na patách,  spusťte boky dolů vedle chodidel na jednu stranu a trup stočte na stranu druhou. Několik vědomých dechů a vystřídáme strany. Tato pozice se jmenuje Bharadvajasana a tuto krátkou sestavu nám zakončí.

photo-dara_rakovcik-5410.jpg

Přejeme příjemný den a skvělý rok Zajíce.

Sestavu si pro vás připravila Veronika Carmanová @veronikacarmanova  (text a cvičení) a nafotografovala Dara Rakovčik @fotimjogu.cz