Sebeláska - sebepéče

photo-dara_rakovcik-5473.jpg

Stejně jako jóga je vědomým cvičením, tak i sebeláska je vědomou praxí. 

Mít rád sám sebe je považováno za klíčovou součást toho, abychom byli šťastní a spokojení. Mít rád sám sebe je skutečné propojení se svým opravdovým já. Přesto nebo právě proto je to tak zatraceně těžký. A občas si pleteme pojmy. Děláme věci, které máme rádi a které nám krátkodobě přináší potěšení, ale dlouhodobě nám nepomáhají. (Pamatujete si ten extra dortíček místo procházky?)  

Abychom  se milovali, musíme znát své skutečné já, ne své relativní a  podmíněné já. Naštěstí jógová praxe je záležitostí příjemnou a  skrze vědomý dech a pohyb přináší zvědomění svého vlastního já a je to také jeden ze způsobů, jak být k sobě laskaví a milující.

Nemusíte se zdráhat otevřít svůj magický koberec - jógovou podložku a začít se vnímat. Naše mini série zabere sotva pět minut

Náš vnitřní dialog, který je na pozadí v hlavě vždy puštěný, je důležitou součástí naší praxe Sebelásky. Dovolme si i zde vyslovovat slova popdůrná, laskavá a vlídná. 

Pokud máte k dispozici bolster, použijte bolster, pokud ne, zkuste vyšší polštář. 

photo-dara_rakovcik-5459.jpg
photo-dara_rakovcik-5461.jpg

1. Začneme v pozici Apanasany - kolena k hrudi. Položme se na záda a přitáhněme obě kolena  k hrudi. Kolena jsou u sebe a dlaně položíme přes bérce. Záda se uvolní do podložky a tlak  stehen do břicha jemně uvolňuje napětí v břišní dutině. Však se této pozici také říká vyhaněč větrů. Tato pozice příznivě působí na orgány v břiše a zlepšuje trávení. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. 

2. Varianta Apanasany, jedna noha u hrudi, pánev na  bolstru (pokud nemáte, praktikujte pozici i bez bolsteru). Pánev je vyvýšená, neboť odpočívá na bolsteru. Toto vyvýšení dopřává uvolnění napětí z třísla a bedrokyčelnímu svalu. Psoas je emoční sval. Při stresu se stahuje a může způsobovat bolesti zad. Pravou nohu přitáhneme k hrudi a levou necháme protaženou. V pravé kyčli můžeme i jemně kroužit. Zkusme vydržet v pozici na pravé straně tak dlouho, než protažení a otveření třísla na druhé straně bude uvolněné a příjemné. Teprve pak nohy střídáme. Napětí v psoasu je způsobeno strachem a stresem. Ale musíme si vybrat, zda žijeme ve strachu nebo v lásce. 

 

photo-dara_rakovcik-5463.jpg
photo-dara_rakovcik-5462.jpg

3.a 4.  Pozice Oko jehly - Sucirandhrasana - je jemnou variantou pozice holuba na zádech a vhodná je  i pro ty, kteří Holuba, třeba kvůli bolavým kolenům, nedají.  Pravý kotník přeložíme přes levé pokrčené koleno. V prostoru mezi pravým a levým stehnem protáhneme pravou paži, levá paže jde z venku a buď se chytneme ze zadu za levé stehno nebo je levá noha pokrčená a uchopíme holeň. Ať už máme pozici pouze na podložce nebo na bolsteru, je vlídnou variantou otevření kyčlí. Uvolňuje také hamstringy, hýžďové svaly, v pozici na bolsteru i uvolnění pánevního dna. Zkrátka celou oblast, která je spojená s druhou čakrou - čakrou sladké rozkoše a vnímání těla. 

 

5. a 6. Na pozici Rotace odsuneme bolster stranou. Nechme dolní končetiny překřížené způsobem jako v pozici Oko jehly. Nejprve kolena odkládáme na levou stranu, necháme je ztěžknout a terpve pak hlavu a hruď stočíme v pravo. Užijeme si pozici dostatečně dlouhou, s klidným dechem a nikam nepospícháme. Stejnou péči a čas věnujeme i druhé straně, když vystřídáme.

photo-dara_rakovcik-5464.jpg
photo-dara_rakovcik-5465.jpg
photo-dara_rakovcik-5467.jpg

7. Ze zad se přetočíme na bříško. Od oblasti pánve, kyčlí a spodních zad  se přesouváme do hrudní páteře. Pozice Sfingy - Salamba Bhudžangásána je nejjemněší záklon, který si můžeme dopřát. Přestože je to jemná pozice, tak sfingu nechceme vůbec podcenit. Naopak. Hrudní páteř a celá oblast hrudního koše je oblastí naší srdeční čakry, a tu místo toho abychom otevírali světlu a lásce, spíše zavíráme, prakticky téměř celý den. Praxe Sebepéče a sebelásky se bez hrudního otevření neobejde. Tak šup šup, pojďme si to hezky užít. Důležité je nastavení paží, tak aby lokty byly přímo pod rameny a a stejnou vzdálenost jako ramena. Dáváme pozor, aby se nepřetížila spodní záda. Jakýkoliv nepříjemný pocit ve spodních zádech je způsobený propadnutím v oblasti beder. To napravíme tím, že chceme  vědomě pocit zez záklonu zvednout váše do hrudní páteře. Pomůže nám v tom vnitřní pupík, který jako kuličku nadzvedneme a pošleme k hrudi.

photo-dara_rakovcik-5470.jpg
photo-dara_rakovcik-5468.jpg

8.a 9. jsou obě pozice Kobylky - Šalabhásany - tedy její dvě varianty. Po Sfinze si odpočineme na břiše a pak si ještě dopřejeme jeden záklon. Záklon na břiše, který nazýváme pozicí Kobylky a patří mezi 10 základních pozic. Pozitvní účinky při praxi této pozice  jsou naprosto úžasné: pozice podporuje zdraví malé pánve, peristaltiku střev, odstraňuje viscelární tuk z orgánů a zároveň posiluje páteř v celé její délce. Varianta aktivně zvednutých paží přidává pevnost a sílu do tricepsů. Jak lépe a více si vajádřit lásku než sebepéčí o své tělo? 

photo-dara_rakovcik-5471.jpg

10. Po záklonech se posaďme do pozice Dítěte - Balásány. Sedací hrboly se usadí do pat (případně si je vypodložme dekou) a čelo se opře do země (bločku). Pozice Dítěte protáhne záda, uvolní přední čast trupu a zároveň nám dodává pocit bezpěčí a klidu, a to je přeci to, po čem všichni toužíme. Pokud jste po předchozích záklonech pocítili napětí v hrudi, tato pozice jej pomůže uvolnit. Umí zmírnit stres v pažích a ramenou. Prohlubuje aktivitu parasympatiku, a pokud je čas na odpočinek, pozice umí zklidnit natolik, že se nám po ní i dobře spí. 

photo-dara_rakovcik-5474.jpg

Tady naše jednoduchá inspirace končí. Víme, že v jednoduchosti je krása. Abychom se mohli se sebou spojit, nacítit a naladit, nepotřebujeme nic komplikovaného. Jenom trochu odhodlání a trpělivosti. 

Sestavu si pro vás připravila Veronika Carmanová @veronikacarmanova  (text a cvičení) a nafotografovala Dara Rakovčik @fotimjogu.cz