Proč pijeme kakao?

5.png

Kakao je posvátný plod

Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je strom, který roste v tropické oblasti střední a jižní Ameriky. Stromy produkují plody podobné lusku, které uvnitř obsahují semena, které se nazývají kakaové boby. Kakaovník začne produkovat lusky přibližně po třech letech růstu. Kakaovníky se dožívají až 200 let a jeden kakaový lusk obsahuje zhruba 40-50 kakaových bobů.

Theobroma v překladu z řečtiny znamená "jídlo bohů" což je odrazem úcty, kterou původní obyvatelé Ameriky ke kakau měli. V těchto oblastech se před více než 3000 lety kakao používalo jako jídlo, lék a dokonce i jako měna. Kakao, do dnešní doby, slouží jako posvátný ceremoniální nápoj. 

Kakao, ve své čisté, tradiční formě, bylo po tisíce let používané starověkými civilizacemi střední Ameriky při obřadech a oslavách. Když se podíváme na domorodou moudrost o tom, jak se s tímto lékem pracuje, můžeme se dozvědět o léčebném přístupu a vztahu ke kakau jako rostlinné medicíně, která se dědí z generace na generaci.

Ceremoniální pasta se tradičně vyrábí fermentací a lehkým opékáním nebo sušením fazolí, oloupáním slupek a následným rozemletím fazolí, aby se vytvořila pasta, která se vloží do formy – nic se nepřidává, nic se neodstraňuje. Přirozený tuk bobu (který tvoří 50 %) zůstává nedotčený, pomáhá vyrovnávat jeho stimulační vlastnosti a usnadňuje vstřebávání po delší dobu, zatímco zbývajících 50 % hustých živin a minerálních složek je podobně zachováno a chráněno.

Lidé často touží po čokoládě, sáhnou po ní při stresu, nebo když potřebují v sobě posílit pocit štěstí. Ve skutečnosti nás ale k čokoládě táhne léčivá síla kakaové medicíny a posvátné sebelásce. 

slozeni_kakaa.jpg

foto zdroj : Brainmarket.cz

Kakao obsahuje tyto látky.

  1. Polyfenoly jsou přirozeně se vyskytující antioxidanty nacházející se v potravinách, jako je ovoce, zelenina, čaj, čokoláda a víno. Kakao je ale  jedním z nejlepších zdrojů polyfenolů s vyšší antioxidační aktivitou než má třeba zelený čaj, borůvky nebo červené víno.
  2. Kakao obsahuje sloučeniny jako je tyrosin, fenyletylamin, anandamid a theobromin. Tyrosin je předchůdce dopaminu, což je chemická látka v mozku, odpovědná za pocity "odměny a motivace". Fenyletylamin je látka související s nadledvinami, která se uvolňuje ve chvíli zamilovanosti. Anandamid je přírodní chemická molekula, která pomáhá podporovat stav blaženosti. Theobromin je známý pro své stimulační účinky. Theobromin se od kofeinu liší především tím, že jeho účinky jsou mírnější, ale na druhou stranu déle trvající. Studie ukazují, že theobromin má pro mozek řadu výhod, včetně zlepšení kognitivních funkcí, lepšího soustředění a neuroprotektivních účinků.  
  3. Kakao obsahuje minerály – Hořčík, Zinek, Draslík, Selen a Železo
  4. Kakao obsahuje vlákninu
unknown.jpeg
images-1.jpeg

Zdravotní přínosy kakaa:

1. Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi díky polyfenolům, což také přispívá ke snížení rizika cukrovky 2. typu. Částečně proto, že polyfenoly mohou zabránit rozpadu škrobu na jednoduché cukry a snižují prudký nárůst glykémie po jídle. Tyto sloučeniny mohou také pomoci stimulovat sekreci inzulínu. 

2.  Kakao podporuje kardiovaskulární systém. Polyfenoly mají tu  schopnost snižovat krevní tlak a hladinu LDL - „špatný cholesterol“ a zvyšovat hladinu HDL - „dobrý cholesterol“.

3. Kakao podporuje dobré trávení.  Polyfenoly mohou prospívat trávení tím, že podporují růst prospěšných střevních bakterií a zároveň brání škodlivým bakteriím. 

4. Kakao obsahuje více vápníku než kravské mléko.

5. Kakao má protizánětlivé vlastnosti.

6. Kakao nám pomáhá pociťovat stav blaženosti a pocit zamilovanosti. 

screen_shot_2023-02-15_at_18.33.09.png

Není proto divu, že domorodci kakao využívali k rituálům, a to můžeme i my. 

Jak takový rituál vypadá? 

Rituál pití kakaa si můžete uspořádat i sami pro sebe doma, je však nutné si obstarat ceremoniální kvalitu kakaa a už při samotném míchání nápoje si do něj vložit záměr. Kakaová pasta se ředí vodou a zahřívá. 

Na ceremonii či kakaovém rituálu to za vás udělá váš průvodce. Účastníci obvykle sedí v kruhu, uprostřed je malý oltář, kde se nachází i samotný nápoj, který se odtud pak nalévá. Jakmile každý účastník drží svůj kakaový nápoj v ruce, je důležité, se na chvíli zastavit a spočinout. Samotná omamná vůně kakaa nás může přivést blíže svému srdci. Je dobré si připomenout, za co jsme vděční. Spojit se s energií a světlem svého srdce. Vyslovit si svou sankalpu, svůj záměr a vychutnávat si kakao.

Průvodce vždy pár slovy napoví, nechá prostor a pak se obřad ukončí. Každý obřad se může lišit podle určeného společného záměru, datumu, ročního období. Výhoda společného rituálu je, že ve skupině společně naladěných lidí se snáze napojíte na pozitivní kolektivní vědomí, a tím roste a stoupá i vědomí naše.

3.png

A co pro nás kakao udělá spirituálně?

Kdo umí komunikovat s rostlinou říší ví, že kakao je jiné. Mluví intenzivněji a žádá nás, abychom naslouchali a cítili. Povzbuzuje nás, abychom přemýšleli o tom, jak procházíme životem a je vlastně takovým průvodcem z rostlinné říše. 

Kakao otevírá vaše srdce

Rituální pití kakaa nám pomůže se hluboce spojit se svým nitrem a ostatními tím, že otevře naše srdce. Lidé žijící s úzkostí a strachy nalézají více radosti a lásky právě díky častějším užíváním kakaa.

Kakao zvyšuje meditaci

Kakao otevírá naše srdce, bránu k slyšení našeho vnitřního ducha a moudrosti. Pomocí kakaa můžeme zažít svět meditace na vyšší duchovní úrovni. 

Kakao rozvíjí vaši kreativitu

Nová inspirace a nápady k nám mohou proudit s lehkostí. Ti, kteří pracují v kreativním průmyslu, mají ve zvyku kakao používat právě k tomuto účelu. Udělejte i vy  z pití kakaa svůj nový zvyk a budete překvapeni, jak jste kreativní.

Kakao zvyšuje energii

Kakao je velmi bohaté na živiny, a to samotné je bezpochyby energetická vzpruha pro naše tělo. Proč pít kávu, když už máme kakao? Dodává nám energii, kterou potřebujete pro váš den a celý život.

Kakao umí  léčí tělo i duši

Kakao je nejen lékem pro naše tělo, ale také lékem, který umí uzdravit a posílit naši duši. Dokáže odlehčit břímě, které sebou neseme a které nás stahuje dolů, jak těžké okovy. S lehkostí, kterou získáte, můžete jít naproti svým snům. 

Zdroje: Brainmarket.cz a ppcentershop.cz

Pokud ve vás tento článek vzbudil trochu zvědavosti, můžete se přihlásit na kakaovou ceremonii, kterou budeme mít ve studiu.