Proč cvičit jógu i v těhotenství?

newsletter__7_.png

Těhotenská jóga? Proč se v těhotenství snažit, když se postava stejně mění, kila přibývají a celá postava se z našeho, ženského, pohledu rozpadá? Není lepší si počkat a začít s aktivitou až po porodu?

Pokud uvažujete o Gravid józe, tak jste výrazně napřed než ženy, které během těhotenství necvičí a právě vše, péči o sebe samé, nechávají až na období po šestinedělí. Ideální je začít s cvičením už v období před otěhotněním, aby žena tělo připravila na období těhotenství, v němž nastává spousta změn. Nejde pouze o hormonální změny, které jsou typické hlavně v tomto čase, pohyb nás vede k tělu vně i uvnitř. Nepřipravené maminky např. pociťují bolestivost v různých částech páteře, v oblasti třísel, v pánvi, chodidlech i zápěstí. Dále vzhledem k utlačování tříselných kanálů mohou natékat nohy a další obtíže, které se v těhotenství běžně objevují.

newsletter__5_.png

Jóga pro těhotné ženy je příjemným a přínosným cvičením, zvlášť pokud už s jógou máte více zkušeností. Vždyť jóga jako taková pomáhá nejen našemu tělu, ale i naší mysli. Čím se liší těhotenská jóga od té klasické? A kdy je nejlepší s cvičením jógy v těhotenství začít?

Pravidelné cvičení propojené s prvky jógy může ženu v těhotenství posílit v mnoha dovednostech, které využije na porodním sále. Cvičení a jóga ženy dostává do kontaktu s vlastním tělem. Pokud se v těhotenství nacvičuje uvolnění v pozicích a relaxace, je pro ni mnohem lehčí uvolnit se při porodu. Kontrakce, které mohou být bolestivé, jsou mnohem snesitelnější, když žena dokáže povolit celé tělo a ví, jakým způsobem si může průběh porodu zjednodušit. Děti díky tomu přichází na svět snadněji, protože ve chvíli, kdy přichází aktivní část porodu (tlačení), nejsou úplně vyčerpané. A to právě díky komunikaci s tělem a skrze ně i s dítětem, které májí v bříšku. Už v těhotenství si maminka s miminkem budují krásný vztah. Při porodu pak převládne to, jak se na miminko těší, nad strachem nebo bolestí. Je důležité, aby si žena uvědomila, že příchod miminka na svět je těžký i pro dítě. Měla by mít jasnou představu, co je při porodu nejdůležitější.

Praktikování těhotenské jógy lze zahájit od prvního trimestru až k porodu, pod vedením zkušené lektorky. Pomůže udržet se v kondici, připravit na hladký porod a zmírnit či zcela odstranit zdravotní potíže, které budoucí maminky během těhotenství často trápí.
Techniky navrací ženám sebedůvěru, větší důvěru ve své tělo a miminko. Během lekcí pracujeme s jemnými ásanami, dechem, vizualizacemi, afirmacemi a relaxačními technikami.

Jóga - jednota - je o celistvě pojatém člověku v souladu s přírodou. Jde o vědomý způsob života. V pravém slova smyslu jóga znamená naprosté splynutí bez odlišení.


Těším se na Vás v rámci školení Těhotenské jógy pro lektory i těhotné v Karma Yoga. .o)
Namaste
Denisa Koubková