Pozdrav měsíci - Chandra Namaskar

photo-dara_rakovcik-5533.jpg

Chandra Namaskar nebo-li Pozdrav Měsíci

Pozdrav slunci je již notoricky známý, málokterá hodina jógy se bez něj obejde. Jeho úkolem a cílem je probudit teplo, sluneční energii v nás, povzbudit ji a posílit. Co když ale máme zrovna chuť na klidnější praxi jógy? Nemusí to být hned jin jóga, ale toužíme po sekvenci, která zklidňuje a má meditativní kvalitu. 

Pozdrav Měsíci  nám pomáhá při usměrňování lunární energie, která má chladné, relaxační a kreativní vlastnosti. Celá sekvence pozdravu Měsíci je více o spodní část těla, takže je skvělá pro lidi, kteří se chtějí vyhnout tomu, aby na pažích nesli váhu. Máte problémy se zápěstím? Dejte si pozdrav Měsíci! Cvičení má také mnoho fyzických výhod. Sekvence protahuje a posiluje všechny hlavní svalové skupiny. Napomáhá pružnosti a zvyšuje fungování a rovnováhu dýchacího, oběhového a trávicího systému.

Naučte se a praktikujte s námi Pozdravy měsíci. Stejně jako u pozdravu Slunce- Surya Namaskar, se můžeme potkat s různými variantami. Principem ale zůstává tišící, zklidňující kvalita. Pak si takový pozdrav Měsíci můžeme zacvičit klidně i při úplňku nebo večer, naše mysl zůstane klidná a tělo se přitom krásně protáhne. 

Tady je náš návod krok za krokem:

 

photo-dara_rakovcik-5531.jpg
photo-dara_rakovcik-5532.jpg
photo-dara_rakovcik-5533.jpg

Postavte se do pozice Tadasana, stoje spatného, uprostřed podložky, čelem k jejímu dlouhému okraji. Zavřete oči a pozornost přeneste dovnitř. Zastavte se na chvíli, spojte se se svým dechem. Otevíráte oči a s nádechem zvedáte paže směrem k nebi. 

Chandrasana – pozice Půlměsíce ve stoje: Propleteme  prsty nad hlavou, dlaně k sobě a s výdechem ukloníme trup vpravo. V klidu a dlouze protáhnem levou stranu, celou cestu od vnější levé nohy ke špičkám ukazováčků. Udržujeme spodní břicho vtažené a nahoru, abychom chránili spodní část zad. S nádechem se vracíme do středu. 

Chandrasana – pozice půlměsíce ve stoje. Stejnou pozici zaujmeme i na druhou stranu. S výdechem úklon horní poloviny těla vlevo a užíváme si pocitů a vjemů na celé pravé straně. Po prodýchání se vracíme do středu.

photo-dara_rakovcik-5534.jpg
photo-dara_rakovcik-5537.jpg
photo-dara_rakovcik-5534.jpg

Prasarita Padottanasana – široký stoj rozkročný, po ukončení bočního Půlměsice se rozkročíme.

Utkata Konasana - pozice Bohyně, chodidla vytočíme ven od sebe a do stran, pokrčíme kolena, pánví klesáme hluboko dolů, paže pokrčíme v loktech do úhlu 90 stupňů. Velice silná a dynamická pozice, která posiluje zadeček a stehna.

Prasarita Padottanasana – široký stoj rozkročný, po ukončení pozice Bohyně se vrátíme zpátky nahoru.

photo-dara_rakovcik-5538.jpg
photo-dara_rakovcik-5540.jpg
photo-dara_rakovcik-5541.jpg

Trikonasana – pozice Trojuhelníku: Nadechněte se, otočte obě nohy doprava, paže natažené a rovnoběžné s podlahou. S výdechem natáhněte dlouze přes pravou nohu. Spusťte pravou ruku ke kotníku nebo holeni a natáhněte levou paži k nebi. Nadechněte se a vytočte hrudník k nebi.

Parsvottonasana – pozice Pyramidy: S výdechem dejte levou paži dolů, abyste pravou rukou orámovali pravou nohu, otočte zadní nohu ještě dále a otočte oba boky dopředu, abyste se sklonili co nejníže k natažené noze.

Výpad přes pravou nohu - Nadechněte se, ustupte levou nohou dozadu a ohněte pravé koleno tak, abyste se dostali do výpadové pozice. Ujistěte se, že koleno zůstává v linii s kotníkem a tlačte levé stehno nahoru a dozadu.

 

 

photo-dara_rakovcik-5542.jpg
photo-dara_rakovcik-5543.jpg
photo-dara_rakovcik-5547.jpg

Anjanyasana – pozice Jezdce, pokrčená pravá noha, levá noha je v protažení vzad, opírá se o nárt, s nádechem zvedáme trup a paže směrem vzhůru.

 

Skandasana - Širokonohý dřep přes pravou nohu: S výdechem přiložte obě ruce k podlaze ke straně palce pravé nohy. Otočte se dovnitř na bříšku pravé nohy a otočte své tělo k přední části podložky. Levá noha je natažená, prsty směřují ke stropu. Pokud to vaše rovnováha umožňuje, spojte ruce v Anjuli Mudra nebo mějte ruce položené na podlaze.

Malasana - hluboký dřep, nohy do široka roznožené, snažte se dostat co nejblíže pánví k zemi. Chodidla nejsou na zemi pouze položená, ale opírají se o ní. Sledujte, co se děje na úrovni pánevního dna. Dýchejte volně.

photo-dara_rakovcik-5561.jpg
photo-dara_rakovcik-5550.jpg
photo-dara_rakovcik-5551.jpg

Skandasana - dřep na levé straně s pravou nohou protaženou stranou. Chodidlo pokrčené nohy je na špičce, když to je možné, je celé chodidlo na podložce.

Obě dlaně jsou spojené před hrudníkem.  

Anjanyasana – pozice Jezdce. Pokrčená levá noha, pravá noha je v protažení vzad, opírá se o nárt, s nádechem zvedáme trup a paže směrem vzhůru.

Výpad přes levou nohu: Nadechněte se, ustupte pravou nohou dozadu a ohněte levá koleno tak, abyste se dostali do výpadové pozice. Ujistěte se, že koleno zůstává v linii s kotníkem a tlačte pravé stehno nahoru a dozadu.

photo-dara_rakovcik-5552.jpg
photo-dara_rakovcik-5554.jpg
photo-dara_rakovcik-5555.jpg

Parsvottonasana - Pozice Pyramidy: s výdechem, pravá noha trochu vtočí, levá noha se narovná, vyrovnejte boky a přejděte do Parvsottonasany sklopením přes levou nohu.

 

Trikonasana -Triangle Pose: Nadechněte se, pravá noha se znovu upraví a pravá paže se natáhne nahoru, otočte hrudník k nebi. Vydechněte.

Prasarita Padottanasana – široký stoj rozkročný, po ukončení Trikonásany se vytáhneme za pravou paží vzhůru do stoje, stoj rozkročný zůstává.

photo-dara_rakovcik-5558.jpg
photo-dara_rakovcik-5532.jpg
photo-dara_rakovcik-5531.jpg
Goddess. - pozice Bohyně: Nadechněte se, chodidla široce směřujte ven. S výdechem pokrčte kolena a přejděte do hlubokého dřepu.
Chandrasana – pozice půlměsíce ve stoje: Vydechněte a ohněte se doprava, dlouze protáhněte levou stranu, celou cestu od vnější levé nohy ke špičkám ukazováčků. Udržujte spodní břicho vtažené a nahoru, abyste chránili spodní část zad. Nadechněte se do středu a s výdechem se ohněte doleva. Nadechněte se zpět do středu.
Tadasana - Postavte se do Tadasany, stoje spatného, uprostřed podložky čelem k dlouhému okraji podložky. Vnímejte, jak se cítíte teď, po prvním pozdravu Měsíci. Pokud to vnímáte, že chcete pokračovat, zopakujte ještě jednou.

Sestavu pro vás připravila Veronika Carmanova @veronikacarmanova (napsala a nafotila), fotografka Dara Rakovcik @fotimjogu.cz