POD VLIVEM ÚPLŇKU - úplňky 2023

newsletter__6_.png

5 RAD čemu se za úplňku raději VYHNOUT

 

Rad a osvědčených rituálů, které bychom měli dělat v době úplňku, je všude plno. Ale víte, co v době úplňku raději NEDĚLAT? 

Máme pro vás pár doporučení, čemu bychom se za úplňku měli raději vyhnout. Nejsou to žádná dogmata, sami si zvolte, co vám z toho rezonuje.

A vyzkoušejte to.

 

1. NESPĚCHAT, začátek něčeho nového raději o chvíli odložte

Úplněk je vrchol a konec lunární fáze. Něco se ukončuje a završuje, proto i pro nás pro lidi, by to měl být čas kontemplace a ukončování cyklu než momentální plánování něčeho nového. Je možné, že se některé úplňky budete cítit nabití energií, s akutní chutí nořit se do dalších projektů. Ale dejte si prostor. V tento den upřednostněte jemnou pauzu mezi projekty, jemnou pauzu mezi nádechem a výdechem a vychutnejte klid. Rozjímejte nad energií a plány, které jste dosud uskutečnili a vnímejte, zda vám to dává smysl a přináší radost. Zkuste odolat nutkání ponořit se do dalších projektů v tuto chvíli, dejte si pár dnů prostor skutečnosti prozkoumat.

 

2. NEREAGOVAT přehnaně na maličkosti

Pozorujte své emoce a emoční reakce v den úplňku. Ano, dny kolem úplňku mohou být trochu vyhrocené. Jsme více emoční, možná hůře vyspaní, určitě více podráždění. Vy sami a taky všichni kolem. Pochopením pro svůj vlastní stav bytí nám dává možnost pochopení pro ostatní. Nikdy nevíme, čím vším si ten druhý prochází. Buďme laskaví. Buďme vlídní k sobě a k ostatním. Použijme svou praxi mimo podložku. Když nás někdo rozčilí, dýchejme. Zůstaňme v klidu a v míru. A když toto natrénujeme při úplňku, snadno to pak přeneseme do praxe v každou lunární fázi.

 

3. ODLOŽIT plánované lékařské zákroky

Den před úplňkem a v úplňkový den je vhodné vyhnout se veškerým zdravotním zákrokům, pokud je to možné. Již samotný otec medicíny Hippokrates  varoval: „Nedotýkej se železem té části těla, která je ovládána znamením, kterým právě prochází Luna (Měsíc).“ Všeobecně se traduje, že se během úplňku hůře hojí rány a při operaci mohou nastat komplikace. Lékařské studie sice toto tradování nepotvrdily a odborné plénum se na to dívá jako na ezo výmysly. Ale já na to nahlížím ještě z jiného úhlu pohledu. Samotný operatér je také jen člověk, který se vlivem úplňku mohl špatně vyspat, může být více podrážděný a unavený. Stejně jako osoba podstupující zákrok. Horší hojení ran lékařské studie sice vyvrátily, ale toto jsou okolnosti, které k úspěšnosti zákroku intenzivně přispívají. A jiné studie vliv Měsíce na pohodu či nepohodu člověka potvrdily.

 

4. NEDĚLAT mnoho unáhlených rozhodnutí

Doba úplňku má vliv na náš biorytmus, mnohým se zhorší spánek, reagujeme více emociálně. Snadněji se můžeme dostat do emočního vypjetí a konfliktů. Zkusme s tím počítat. Na dobu úplňku si předem neplánujme žádné důležité schůzky, vyloženě se vyvarujme spontánnímu podepsání jakýchkoliv důležitých dokumentů. Úplněk nás svádí dělat unáhlená rozhodnutí, ale někdy je dobré si věci rozmyslet než ve víru emocí udělat osudovou chybu.

 

5. VYHNOUT SE raději kuchyni a přejídání

Při dorůstání měsíce a v jeho plný vrchol se energie v těle akumuluje. Přirozenou tendencí člověka je v tyto dny jíst více než obvykle a hromadit nadbytečné kalorie.  Pokud ale úplňkové dny vědomě věnujete odlehčení stravy, můžete nastartovat své tělo tak, aby při ubývání měsíce začalo také ubývat. Pro lidi typu Kapha a Pitta dokonce můžeme doporučit úplný půst. Váty by měli v tento den radikálně odlehčit svůj jídelníček. Pro půst máme dva hlavní důvody. Prvním důvodem je rozvíjení vnitřní síly vůle a duchovního vhledu. Druhý důvod je zejména u dlouhodobějších půstů ze zdravotních důvodů. V době úplňku by postní den měl být vědomou duchovní praxí, která ovšem může při pravidelnosti zeštíhlet i pas.

 


newsletter__5_.png

ÚPLŃKY ROKU 2023

Leden

Sobota 7.1., 00:07 h, ve znamení Raka

     

Lednový úplněk je označován jako Vlčí měsíc nebo Vlčí úplněk. A to právě podle vlků, kteří byli na začátku roku nejvíce aktivní a hladově vyli u indiánských vesnic. Vlčí úplněk nastává vždy až po zimním slunovratu. První úplněk v roce 2023 nastává ve znamení Raka.

 

Únor

Neděle 5.2., 19:28 h, ve znamení Lva

Únorovému úplňku se většinou přezdívá Snow Moon neboli "Sněžný měsíc", a to především proto, že v této době byla na severní polokouli velká zima a sníh. Staří Keltové mu říkali ledový úplněk, neboť je to nejchladnější úplněk v roce. A indiánské kmeny ho nazývaly dokonce i hladovým úplňkem, protože drsné zimní podmínky jim neumožňovaly lovit.

 

Březen

Úterý 7.3., 13:40 h, ve znamení Panny

Nejčastěji se úplňku v březnu říká červí úplněk. Důvodem je, že přecházíme ze zimy do jara a

z půdy vylézají díky tání žížaly, červy a brouci. Právě tento úplněk určuje termín Velikonoc.

 

Duben

Čtvrtek 6.4., 6:34 h, ve znamení Váhy

Dubnovému úplňku se také říká úplněk rašící trávy. Zahrada se vám brzy krásně zazelená.

 

Květen

Pátek 5. 5., 19:34 h, ve znamení Štíra

Pozor, pozor. Tento úplněk je spojen také se zatměním. Polostínové zatmění Měsíce se uskuteční v pátek 5. května 2023, první ze dvou zatmění Měsíce v roce 2023.

Úplněk v květnu se nazývá květinový, všechno kvete, jméno si snadno odvodíme. Mezi další vyskytující se jména patří zaječí úplněk, úplněk sázení kukuřice a mléčný úplněk.

 

Červen

Neděle 4.6., 5:41 h, ve znamení Střelce

Jahodový úplněk je nazývána Luna v červnu. Dříve bylo vše spojováno s přírodou, a právě

v tomto období dozrávají jahody. Červen je od pradávna považován za měsíc velké hojnosti a požehnání. Tento úplněk je ve znamení počínající úrody.

 

Červenec

Pondělí 3.7., 13:38 h, ve znamení Kozoroha

Úplněk v červenci je nazývaný bouřkový úplněk nebo se také používá pojem senný úplněk.

Červencový úplněk bude krásný super úplněk. Super úplněk nebo také super měsíc je neoficiální označení astronomického jevu, při kterém se Měsíc nachází v úplňku a zároveň se na své eliptické trase okolo Země přiblíží naší planetě co nejvíce. Měsíc se v tu chvíli ze Země jeví největší a nejzářivější.

Koncem července bude viditelný přechod dvou měsíců Jupiteru, k tomu ale bude potřeba malý dalekohled.

 

Srpen

Úterý 1.8., 20:31 h, ve Vodnáři

Čtvrtek 31.8., 3:35 h, v Rybách

Srpnový úplněk nese název jeseteří. Srpen 2023 bude plný velkých lunárních událostí neb máme dva úplňky v jednom měsíci. Dva úplňky v jednom měsíci se nazývají Blue Moon. Naposled jsme je mohli pozorovat prvního a posledního října 2020. Takový jev nastává jen velmi vzácně a říká se mu Modrý Měsíc.

 

Září

Pátek 29.9., 11:57 h, v Beranu

Zářijový úplněk je známý svou svítivostí, proto ho některé indiánské kmeny pojmenovaly Velký Měsíc. V dnešní době a našich končinách se nazývá nejčastěji Sklizňový úplněk, protože je nejblíže podzimní rovnodennosti a silnému období sklizně. Také se můžeme potkat se jménem Kukuřičný úplněk, právě protože se sklízí kukuřice.

 

Říjen

Sobota 28.10., 22:23, v Býku

Druhé zatmění měsíce v tomto roce spadá na 28.-29.10.

Indiáni nazývají tento úplněk Dožínkový. Stejně jako indiáni i my můžeme vzdát díky celému roku a Matce přírodě za všechny dary.

 

Listopad

Pondělí 27.11., 10:16 h, v Blížencích

Bobří úplněk - odpovídá době vhodné k položení bobřích pastí, než zamrznou bažiny, aby byly teplé kožešiny na zimu. Další výklad tvrdí, že jméno vychází ze skutečnosti, že bobři se nyní aktivně připravují na zimu. Někdy je také označován jako Mrazivý úplněk.

 

Prosinec

Středa 27.12., 1:32 h,  v Raku

Prosincový úplněk je nazýván úplňkem Dlouhých nocí nebo Studený úplněk.