Onko jóga

sestavy_flow.png

Onko jóga

Jóga je jako terapie, působí nejen na naše tělo, ale i na duši. A pokud řešíte nemoc, je o to potřebnější. Dodává naději, zklidňuje mysl a obnovuje spojení s tělem.

Proto je tak důležitá i pro onkologické pacienty. Onko jógu u nás už roky učí Lucka Soukupová a nyní máte možnost se s touto jemnou jógou seznámit i vy, prostřednictvím krátké jógové sestavy.

Sestavu si můžete zacvičit celou, nebo pouze některé pozice. U stojných pozic se více propojíte se zemí, posílíte pocit uzemnění, podpoříte sílu a stabilitu těla. Pozice v leže podpoří zklidnění, hluboké uvolnění a uvolnění zad.

 

 

photo-dara_rakovcik-0912.jpg

1. Pozice STROMU

Ze stoje pokrčíme jednu nohu, koleno vedeme do strany a chodidlo pokrčené nohy postavíme buď co nejblíže noze stojné nebo ho umístíme na vnitřní stranu stehna. Přeneste váhu do chodidla, na kterém stojíte, a představte si, že chodidlem stlačujete zemi. Vnímejte pocit růstu ve směru temene hlavy. S každým nádechem nadechujte do délky páteře. Pozici zopakujte na druhou stranu.

photo-dara_rakovcik-0924.jpg

2. Pozice ŽIDLE

Ve stoji s chodidly u sebe pojďte do mírného dřepu. Pánev snižte dolů a dozadu. Pocítíte spojení se zemí a zapojení svalů dolních končetin. Dlaně spojte před srdcem. Zůstaňte tak dlouho, jak vám bude příjemné.

photo-dara_rakovcik-0952.jpg

3. UVOLNĚNÍ RAMEN 

Ve stoji položte prsty rukou na ramena. Ruce tvoří taková „křidélka“, kterými děláme kroužky. Pohybem vnímejte ramena, celou oblast podpaždí a prsou a dopřejte této oblasti maximální pozornost. Cvičte v přirozeném rozsahu pohybu, bez bolesti. Provádějte v obou směrech, tzn. Pohyb dopředu i dozadu.

photo-dara_rakovcik-0942.jpg

4. LEH NA ZÁDECH - PROTAŽENÍ NOHOU

V lehu na zádech pokrčíme nohy a chodidla spojíme se zemí. Jednu nohu protáhneme nahoru ke stropu, chytíme ji za lýtko nebo stehno a lehce přitáhneme. Záda v celé délce leží v opoře země, nezvedáme pánev. Opakujeme na druhou stranu.

 

photo-dara_rakovcik-0929.jpg

5. POZICE MŮSTKU 

V leže na zádech pokrčíme nohy a spojíme chodidla se zemí. Zatlačíme chodidla do země a pomalu zvedáme pánev a záda od země. Uvědomíme si sílu dolních končetin a zapojení pánevního dna. V pozici zůstaneme na několik cyklů dechu.

Můžeme opakovat 2 – 3 krát.

photo-dara_rakovcik-0932.jpg

6. PŘITAŽENÍ KOLEN

V leže na zádech přitáhneme nohy co nejblíže k tělu. Hlavu necháme ležet na zemi, nebo pro větší protažení přitáhneme hlavu ke kolenům. V pozici můžeme zůstat tak dlouho, jak nám to bude příjemné.

photo-dara_rakovcik-0936.jpg

7. POZICE MOTÝLEK

V leže na zádech pokrříme kolena a ta uvolníme do stran. Na podložce spojíme chodidla, malíkové hrany jsou na zemi. Položíme si dlaně volně podél těla, nebo jednu dlaň na srdeční centrum, druhou na břicho. Zavřeme si oči a vnímáme pocit uvolnění, který nám tato pozice umožní. Vnímáme svůj dech. V pozici zůstaneme tak dlouho, jak nám to bude příjemné.

photo-dara_rakovcik-0938.jpg

8. ROTACE V LEŽE

V leže na zádech pokrčíme nohy a chodidla spojíme se zemí. Ruce rozložíme do stran, pro lepší oporu a ukotvení ramen. Začneme pohybovat koleny ze strany do strany. Pohyby děláme pomalu, procítíme možnosti a potřeby těla. Vnímáme spodní záda, oblast beder a křížové kosti. Mnohdy velmi jemný pohyb uvolní více, než přístup zaměřený na maximální provedení. Dopřejme tělu naši plnou pozornost.

 

 

9. ZÁVĚR

Na závěr cvičení svému tělu poděkujeme, že nám cvičení umožnilo.

Sestavu si pro vás připravila  Lucie Soukupová (text a cvičení)  a nafotila Dara Rakovčik @fotimjogu.cz