Mungo dhal a jak to bylo dál?

Střídání  ročních období je princip fundamentální a neměnný ve své cykličnosti. Pokud dokážeme vnímat a respektovat přírodní řád, můžeme snadno  pozitivně ovlivnit i naše zdraví a zároveň  prohloubit náš vztah, jak k přírodě,  tak i ke svému životu. 

4.png

Každá změna ročního období vyžaduje určité úpravy životního stylu. Jaro je obvykle již dlouho dopředu vyhlíženo a jarní očisty mají své renomé. Je to možná i tím, že se mnohé pradávné kultury shodují v tradicích pro toto období. Jaro je čas obnovy a přináší změny ve stravování, ke kterým patří i půsty, a to v křesťanství, pohanství i v lidových tradicích. Dle křesťanského zvyku se například drží půst od Popeleční středy, která letos spadá na 14.2. 2024.

3.png

Z hlediska ájurvédy je jaro obdobím převahy dóši Kapha - princip spojení elementů vody a země. Po zimě, času chladu a pasivity nastává období oteplování, kdy vše kolem začíná tát, hýbat se, téct a v důsledku toho se tvoří velké množství vody. Ve městech moc tajícího sněhu nemáme, nicméně pociťujeme zvýšenou vlhkost. S příchodem tepla se navíc začínají projevovat následky nadměrné zimní výživy. Plus nadměrná Kapha v těle se projevuje především v podobě různých nachlazení a zahlenění. Často jsme těžké, bledé, oteklé, ospalé a kýchající, a některé z nás už vědí, že za několik týdnů přijde v plné síle ta otravná jarní rýma.

Jarní období přináší s sebou novou proudící energii a význam znovuzrození, stejně tak naději tepla a slunce v ajurvédě těsně souvisí s detoxikací. Slovo “detox”, jak víme, je dnes extrémně zmanipulované a mnohdy komerčně zneužívané slovo. Než se vrhnete do jakýchkoliv razantních změn čehokoli, ať už změny jídelníčku, naordinovaní si super potravin, bylin a léků na očistu jater/ledvin/krve, odtučňovací kůry nebo přípravy na maraton/ironman…. zastavte se na chvíli. Zpomalte a zastavte se. Adekvátní pohled na věc je základ smysluplnosti rozhodnutí. Ajurvéda je přes veškerou svoji unikátní univerzalitu velmi osobní.

2.png

Zpomalte a zkuste se spojit se svým tělem. Pohled dovnitř nám pomůže udělat si malou vnitřní inventuru. Teprve pak si můžete upřímně říct, co opravdu potřebujete. Jak se cítíte, kde je problém a jak se to projevuje, jestli jste více unavení nebo těžcí, jesli je váš problém rozlítanost nebo ospalost. Zvážit, jestli více poslouží vašemu zájmu pohyb a zahřátí, nebo naopak zklidnění, nebo to všechno dohromady?  Mimochodem, prvotní vhled dovnitř  je dobrá  strategie v jakémkoliv období.  Každý tak nějak uvnitř víme a cítíme, co je naše dobrá kondice, celkový stav, což zahrnuje nejen tělesný komfort, ale také naši životní silu, mentální čerstvost, duševní pohodu, a taky zvědavost žít a objevovat. A je dobré občas se tak nějak synchronizovat s tímto referenčním bodem a zjistit, jak daleko od něj jsme.

Když už mluvíme o toxinech. Ájurvéda v této souvislosti používá termín "Ama", jednoduše to znamená zbytky nestrávené potravy v našem těle. Stav Ama obvykle provázejí příznaky jako povlak na jazyku po ránu (za přijatelný se považuje jen lehký povlak), zápach z úst, špatné trávení, oslabená chuť k jídlu, pocit těžkosti, letargie a apatie, výskyt sklonu k nachlazení. Pokud jsou tyto příznaky přítomny, můžete si do svého plánu naplánovat očistnou kúru, ale raději se poraďte  s odborníkem.

newsletter.png

Osobně nerada používám plošné detoxikační doporučení pokud nevidím pacienta osobně. Podíváme se na to jinak - ajurvéda nabízí jednoduché a elegantní nástroje na podporu odlehčení, oživení a zbavení se zimních zásob, aniž bychom museli snášet drastické metody pro vlastní dobro nebo asketicky se omezovat. Není třeba, je dost způsobů jak si pomoct, resp. podpořit ty procesy, které přirozeně (protože jsou sezónní) už v těle probíhají. I samostatně jsme schopni výrazně ovlivnit svoje zdraví stravou a denní rutinou. 

U jídla zredukujte maso a mléčné výrobky, těžší obiloviny jako pšenice a oves, brambory, ořechy, máslo, ryby, vejce, čerstvé ovoce a hlavně sladkosti. Dejte vegetariánství trochu větší prostor ve svém jídelníčku. Jezte vice tepelně upravenou zeleninu, lehčí maso (pokud ho jíte) a jinak obecně teplou, ne mastnou, lehkou, ale dostatečně výživnou stravu. V praxi to znamená že třeba takové pikantnější thajské kari k obědů bude vhodnější než knedlík s vepřovým masem. A indická mungo polévka bude k večeři lepší než mekáč nebo obložený chleba. 

10.png

Mimochodem, polévka z mungo fazolí je jedno z nevděčnějších a rychlých jídel.

JAK NA TO? RECEPT

V hrnci rozpustíme ghí máslo a na něm osmahneme koření  a česnek, přidáme nakrájenou cibuli, pak šálek namočeného munga, přidáme vroucí vodu a půl hodiny povaříme dokud mungo nezměkne, na konci už jen osolíme. Můžete vytvořit hustý pokrm a podávat ho s rýži, nebo přidejte více vody a rozmixujete na polévkový krém..

Je to takto obrovsky jednoduché a prosté. Pokročilejší si mohou dát několik dnů pouze na odlehčené stravě, která se skádá z fazolí mungo. Ale pár týdnů před se vzdáme kafe, cukru,alkoholu a masa. 

SUROVINY

  • 900 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 150 g sušeného mung dalu= fazole mungo 
  • 1 červená chilli paprička (volitelně)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 - 3 lžíce másla nebo ghí
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • 1/8 lžičky černého pepře
5.png

Místo kávy, se kterou to často přeháníme, abychom rozhýbali těžké tělo a pomalou mysl, si zkuste dát silný zázvorový čaj s citronem/medem a špetkou černého pepře. Krásně vás zahřeje a rozporoudí oběh, rozzáří tváře. Mohu vám garantovat, že bude tělu mnohem prospěšnější než další kofeinový kopanec do ledvin. 

Pohyb! Jakýkoliv! Každý den, s radostí a chutí, a pokud můžete tak ideálně i chvilku venku. Choďte víc pěšky na čerstvém vzduchu, běžte na výlet, tancujte, posilujte, praktikujte Pozdrav slunci a jógu … pohybem přinášíte do těla a do života budící energii, rozpohybujte své tělesné šťávy a tkáně. Nemusí to být na výkon, důležité je, že vás to baví. Pohyb je primární projev životní síly.  

9.png

Na jaře jsou dobré parní procedury, jako jsou koupele a sauny, z masáži se doporučuje energičtější techniky jako kartáčování nebo sebe masáž teplým olejem. Možná je dobré si zajít na “silnou - tvrdší” masáž, pokud jste ten typ, co chce masáž pořádně cítit - teď je na to dobrá doba.

Pokud se rozhodnete cokoliv z těchto doporučení zařadit  - začnete zlehka. Laskavý přístup se zvědavostí, bez nátlaku, s jemnějším, ale o to více  soustavným a pravidelným úsilím má mnohonásobně větší potenciál než nárazová dřina a omezení.

Užíjte si toto krásné období roku. Ať vaše jaro je radostné a teplé.


Pokud vás starodávné učení ajurvédské oslovuje a chcete vědět více, přihlaste se do naší ŠKOLY AJURVÉDY, která začíná 22.3. - kurz 6ti víkendů, který klade důraz na vyživující a pečující kvality. Stačí poslat PŘÍHLÁŠKU - pro více informací klikněte na ODKAZ níže.

Těšíme se na Vás.

Text si pro vás přiipravila Lída Lupačová.