Moudra staré Indie aplikovatelná dnes

1.png

Bhagavad Gíta nebo-li Zpěvy vznešeného je jedním z nejvýznamnějších hinduistických spisů a patří k základům jogínské filosofie. Hlavním tématem zpěvů je rozhovor mezi Ardžunou a Kršnou uprostřed bitevního pole, přesněji Kršnovy odpovědi na Ardžunovy pochybnosti o jeho činech.

 

I my se v tuto chvíli nacházíme, v přeneseném slova smyslu, na bitevním poli a máme spoustu pochybností. Zde je 10 základních odpovědí Kršny na pochybnosti, které jsou aplikovatelné pro dnešní dobu stejně tak, jak sloužily před 5 tis. lety, tedy v době, kdy tyto Zpěvy vznikly.

1. Přestaňte se neustále strachovat. „Cokoliv se stalo, stalo se pro dobro. Cokoliv se děje, děje se pro dobro věci. A cokoliv se teprve stane, bude také pro dobro. Minulost již nemůžeme změnit. Můžeme změnit svůj přístup k této chvíli a tím pozitivně ovlivnit svou budoucnost. I přes veškeré potíže, zkusme žít svůj život naplno v přítomnosti.   - strach je největší zabiják imunitního systému, proti němu bojujeme jak jinak než jógou

2.  Vytvořme si věcný přístup k věc. Potřebujeme použít pragmatický, věcný přístup k situaci. Možná použít i trochu selského rozumu. Nemusíme se upínat k názoru všech ostatních a nechat si vymydlit hlavu medializovanými zprávami. Ale je nutné připustit a akceptovat názory i ostatních lidí, které se mohou lišit od toho mého. Respektuji ostatní, ale nechovám se jako stádo.

3. Změna je nevyhnutelná.  Změna je zákon přírody a života. Nic v našem životě zde není na stálo, jediné, co zůstává, je změna. Neměli bychom se tedy změnám bránit. Naopak, pokud chcete být úspěšní, musíte se umět adaptovat a přizpůsobit situaci, být přizpůsobiví a hledat nové možnosti přicházející se změnou. 

4. Buď chápavý a odpouštěj snadno. Nikdy nevíme, co nám život připraví za dary. Nikdy nevíme, v jaké situaci se sami ocitneme. Nekritizujme ostatní, chápejme a odpouštějme. T ento přístup k životu a k ostatním nám usnadní naší vlastní životní cestu

5. Ovládej svou mysl. Nauč se kontrolovat tok svých myšlenek skrze meditaci. Meditace je cesta ke klidné mysli, pomáhá nám zůstat positivně naladění a zvládnout vše, co přichází.

6. Zůstaňte v klidu a vyrovnaní. Pokud zachováte svou mysl jasnou a klidnou, půl bitvy máte vyhráno. Klidná mysl nám pomůže udělat ta správná rozhodnutí v té správné chvíli.  Světlo vždy přichází na konci tunelu, důležité je jen vydržet a setrvat s klidnou myslí

7. Nepracujme pouze s vidinou zisku. Naše západní společnost už téměř nezná žádnou jinou motivaci. Ale naše vnitřní uspokojení, nasazení a radost by měla být větší motivací než finanční    odměna na konci měsíce. I teď můžeme tvořit, i teď můžeme žít svým voláním.  Jsme vděčné za to, že naše práce je naše zábava a svobodná volba, přestože nás v tuto chvíli finančně neživí, vyživuje naši duši

8. Karmajóga – neb dej zpátky světu. Pokud se ti daří, pomáhej ostatním. Nesobecká, nezištná práce by měla být součástí života každého z nás.  Šití roušek a pomáhání, kde je potřeba je jeden ze způsobů, jak praktikovat karmajógu. Naše studio věnovalo po dobu 5 týdnů zdarma jógová videa, která si dle svých možností můžete pustit.

9. Měj kontrolu nad svým vztekem a zlostí. Zlost a vztek jsou branou do pekel. Vědomě se zdržuj vzteku, chamtivosti a chtíči. Tak káže Bhagavad Gíta.

10. Ničeho se neboj. Přišli jsme sem na tento svět s prázdnýma rukama a s prázdnýma rukama opět odejdeme. To co patří dnes tobě, včera bylo někoho jiného a zítra bude patřit zase někomu jinému. Když ti nic nepatří, tvá duše může být volná. Jen tak můžeš žít svůj život neohroženě.

 

Inspirováno Gítou a článkem z webu https://www.godhascome.com

 

चतुर्विधा भजन्ते मां जनाः सुकृतिनोऽर्जुन।आर्तो जिज्ञासुरर्थार्थी ज्ञानी च भरतर्षभ॥

caturvidhā bhajante māṁ janāḥ sukṛtino'rjuna |

ārto jijñāsurarthārthī jñānī ca bharatarṣabha ||

Mezi ctnostnými, kteří se oddaně obracejí ke Mně (Božskému), ó Arjuno,

existují čtyři druhy bhaktů; ti co trpí, ti co hledají  dobro ve světě,

ti kdo hledají poznání a ti, kdo Mě zbožňují a uctívají, ó Pane Bharatů. 7.16