Jóga proti stresu s Petrou

sestavy_flow.png

JÓGA PROTI STRESU

Kdo by se občas nepotřeboval zklidnit?  Že může být jóga pomocníkem na cestě k větším klidu a odolnosti na nároky každodenního života již tušíme. Jak to ale dělá? Pracuje s naším nervovým systémem, s orgány s vnitřní a vnější sekrecí, harmonizuje tok energie a živin v našem těle. V následující sestavě budeme tedy pracovat s dechem, páteří a silou nohou a paží, které nám dodají uzemnění a pocit, že zvládneme cokoli. Jsme-li schopni čelit jistému diskomfortu ve své jógové praxi (ano, v tom bojovníkovi můžeme jít níže a pořádně pocítit své nohy), zlepší se naše odolnost na zátěž psychickou i fyzickou i v životě.

photo-dara_rakovcik-9148.jpg

1. Pozice Sukhásana

Pojďme se posadit do pohodlného sedu. Může být zkřížený (siddhásána), ale můžete se posadit i na paty (vadžrásana), či protáhnout nohy dopředu, posadit se na bloček. Důležité je cítit se stabilně, spojit svou „sedací základnu“ se zemí. Páteř je vzpřímená, ale pružná.

Chcete-li, můžete se usadit do sukhásány. Výchozí poloha a dechová příprava je stejná jako u padmásany: zaujmeme mírný sed roznožný a několikrát se klidně nadechneme a vydechneme. Poté pokrčíme levou nohu, koleno nasměrujeme ven, a suneme ji po vnitřní straně pravého stehna až k hýždím. Potom pokrčíme i pravou nohu, koleno rovněž vytočíme vně, a nohu položíme na levou tak, aby se vnější kotník pravé nohy dotýkal vnitřního kotníku nohy levé. Chodilo umístíme mezi lýtko a stehno. Páteř je vzpřímená.

Z fyziologického hlediska působí siddhásana podobně jako padmásana. Relaxuje břišní orgány a udržuje oblast pánve zdravou, také zklidňuje nervovou soustavu a mysl udržuje čilou a pozornou. Pro všechny tyto skutečnosti bývá doporučována při meditaci a pránájámě.

Oči za očními víčky jsou měkké. Několikrát se zhluboka nadechneme a vydechneme dlouze ústy. Necháme odejít přebytečné napětí, naladíme svou mysl na počátek praxe. Následně již nadechujeme klidně nosem a vydechujeme také nosem.

 

photo-dara_rakovcik-9152.jpg

2.  Pozice Virabhadrásana II 

Pomalu přejdeme do stoje na začátek podložky. Ukročíme levou nohou vzad a přetočíme se za levou rukou do širokého stoje rozkročného. Levou špičku vtočíme mírně dovnitř a prvou špičku vytočíme dopředu za krátkým okrajem podložky. Pokrčíme pravou nohu tak, že v našem pravém koleni je pravý úhel. Hrudník i pánev máme nad sebou, pravá hýždě aktivně zabírá a nevyjíždí dozadu. Zde využijme naplno sílu chodidel, nohou, vnitřní i vnější strany stehen, boky směřují stranou k dlouhé straně podložky. Paže upažíme, a zapojíme i mezilopatkový prostor, srdnatě otevřeme hrudník, ale zároveň udržíme neutrální polohu pánev jemným přítahem stydké kosti k hrudní. Mírná aktivace podbřišku a široké břicho a hrudník  nám umožní v zátěžové situaci nabrat a navnímat prostor a odvahu pokračovat dál.

Po vystoupení z pozice provedeme na druhou stranu.

photo-dara_rakovcik-9154.jpg

3. Pozice Trikonásana

Pozice trojúhelníku nám umožňuje probudit tok energie v páteři jemnou rotací, zároveň nás také nutí zůstat pevně nohama na zemi. Přináší nám zklidnění, harmonizace a uvolnění skrze úklonové protažení. V ideálním případě bychom měli vytvořit ze svého těla trojúhelníky. Horní linie trupu by se tak postupně měla dostat až do polohy rovnoběžné se zemí, prioritou nám je ale opět, aby celá pozice držela kompaktně pohromadě a umožnila nám navnímat pocit prostoru, tedy pokud se ze začátku nedaří, můžeme zůstat výše. Vnímáme napojení chodidel a vytahujeme se za horní rukou aktivně vzhůru, vnímáme ve svalech délku a šíři. Volně dýcháme. Břicho je opět mírně aktivní, pracuje vnitřní strana nohou.

 

 

photo-dara_rakovcik-9169.jpg

4. Pozice Paščimottanásana

Přejdeme do sedu s protaženýma nohama a provedeme rovný předklon. Dbáme na otevřený hrudník, cílem je přeložit horní polovinu těla přes tu spodní a stimulovat bloudivý nerv v břišní dutině. Dbáme na zapojení mezilopatkových svalů a kontakt zadní strany nohou s podložkou. Je-li to nutné, můžeme pokrčit mírně kolena a umožnit tak kontakt břicha se stehny. Vnímáme masáž břicha o stehna při rytmu nádechu a výdechu. Předklony mají uklidňující charakter. Cvičíte-li před spaním, můžete tuto pozici zařadit na závěr praxe.

 

photo-dara_rakovcik-9167.jpg

5. Pozice Sarvangásana

Stoj na ramenou. Zvedneme nohy nad hlavu a paty táhneme aktivně v k nebi, stejně jako nohy. Nohy, hýždě i břicho jsou aktivní, odtlačujeme se od ramen vzhůru. Paže zůstávají propletené na podložce stejně jako v halásaně, se stejným akcentem tahu od ramen, ramena otevřená a hrudník zapojený jako v halásaně. Na krku zůstává minimum váhy a hlava se po celou dobu nikam neotáčí. Pozice má opět vylaďovací charakter zintenzivněný o uvolnění oblasti kyčlí a pánve, ulevuje srdci, neboť obrácená polohy pomáhá návratu krve z nohou zpět. V pozici se doporučuje zůstat i několik minut, prána se přemístí do oblasti hlavy a připraví tak naše tělo na pránajámu a případně i meditace. Z pozice můžete vyjít opět přes halásánu a uložit se na několik minut do šavásany.

 


 

photo-dara_rakovcik-9166.jpg

6. Pozice Halásana

Převrácená pozice s účinky předklonu se zapojením hrudního záklonu. Nohy pošleme za hlavu, pokud je možné, tak protažené. Páteř se postupně dostane až do pozice kolmo k zemi, aby se to zadařilo, je potřeba otevřít ramena, zasunout je pod sebe, propleteme na zemi ruce a táhneme je v protitahu od sebe. Hrudní kost a mezilopaktový prostor naopak posíláme opačným směrem za hlavu. Držíme dlouhý krk a prostor v hrudníku. Tedy setrvávat v pozici s kulatými zády by byla chyba. Sedací kosti necháme stoupat vzhůru k nebi a paty táhneme ke zdi za námi. Není-li dostupná pozice s nataženýma nohama, necháme kolena pokrčená a stáhneme je k obličeji. Pozice má harmonizační a zahřívací charakter. Je ideální na ráno na protažení páteře i večer na uklidnění. Stejně nám poslouží, pokud se ještě potřebujeme soustředit, má vylaďovací účinky.

 

photo-dara_rakovcik-9161.jpg

7. Pozice Khandarásana

Přejdeme do lehu na zádech, zakořeníme chodidla a za pomoci síly stehen a hýždí zvedneme pánev. Nohy jsou stabilní a naší snahou je nechat dlouhou páteř a otevřít hrudník a protáhnout přední stranu těla. Pod bránicí často držíme mnoho napětí, stejně tak jako v oblasti břicha, tedy protažení přední strany těla má pro mnoho z nás účinek úlevy, zároveň mírná aktivace skrze mírný záklon zlepšuje náladu.


 

photo-dara_rakovcik-9163.jpg

8. Pozice Čakrásana

Pokročilejší záklon s využitím síly paží (začínáme s pozicí podél uší) nám dodává postupně se zvyšováním síly pocit sebedůvěry a sebejistoty. Pokud s pozicí začínáte, můžete využití mezipozici s rukama podél uší a oporou na koruně hlavy (při zachování délky krku).

Pokračovat můžete pránajámou, ideálně nádí šodhanou (střídavé dýchání levou a pravou nosní dírkou) nebo dechem udžají. Následně můžete strávit několik minut v meditaci.

 

Sestavu si pro vás připravila Petra Plutnarová @yoguimuse (text a cvičení) a nafotila Dara Rakovčik @fotimjogu.cz