Jarní jaterní očista .... na vlastní kůži

sablony_newsletter__3_.png

JARNI JATERNÍ OČISTA  ... na vlastní kůži

IG LenkaMiaLu

Nejsem zrovna prototypem vzorné asketické jogínky, nejsem ani 100% vegetariánka a raw dobroty mi zrovna moc nechutnají ... ale dovolím si tvrdit, že se o své tělo starám s láskou a péčí, prostě tak, jak nejlépe dovedu. A protože hodně mých přátel cvičí jógu a žijí zdravě, o zážitky z očistných kůr není nouze. Dnes bych se s vámi ráda podělila o svůj vlastní očistný zážitek.

K jaterní očistné kúře, která detoxikuje žlučové cesty, žlučník i tlusté střevo a prokazatelně dokáže odstraňovat cholesterolové usazeniny, toho moc nepotřebujete jen několik obyčejných ingrediencí, trpělivost, vytrvalost a pokud možno volný víkend.

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

  • Jablečný džus (ideálně domácí šťáva z jablek)
  • cca 4 lžíce Epsomské soli
  • 120 ml olivového oleje
  • 1 nebo 2 grapefruity (záleží na velikosti – potřebujete 180ml šťávy)
81dccd2f-43a3-480d-8a0c-1a488d3f3779.jpg

Samotná očista vám nezabere tolik času (cca 1 den), ale je dobré si vše pečlivě naplánovat a počítat s mírným omezením v jídle i několik dnů předem, takže tento týden žádná kachna se šesti ani svíčková u maminky.

Lehké omezení začíná již ve ČTVRTEK. Postupně vyřazujte tučná a těžká jídla, žádné mléko ani máslo. Jezte pouze vařené cereálie, ovoce, chléb nebo med. Pokuste se zařadit do jídelníčku co nejvíce zeleniny a brambor vařených ve vodě. Doporučují se také jablka a pití jablečné šťávy, ideálně samozřejmě té doma připravené.

PÁTEK je asi nejtěžším dnem očisty, protože omezení narůstají. Zkuste na to raději moc nemyslet a dopoledne si v klidu popíjejte jablečnou šťávu, popř. si dejte ještě něco malého, třeba nějaké ovoce (jak jsem se dočetla, jablečná kyselina změkčuje žlučové kameny a rozšiřuje žlučovody, proto doporučuji jablečnou šťávu nevynechat).

Nemusíte se ale vůbec omezovat ve svých běžných činnostech, můžete jít ven, starat se o děti, pracovat, … alespoň vám to lépe uteče.

Do 14 hod. je to vlastně pohoda, můžete se kdykoli napít a když chybí cukr, jablečná šťáva vás plně uspokojí. Po 14hod. už je hůř – pijeme jen vodu! A jakkoli je tato část již trochu víc stresující, můžete pořád alespoň pít. A podle ajurvédy, když chcete zjistit, jestli máte skutečně hlad, napijte se vlažné vody… a hned zjistíte, jestli to byl skutečný hlad nebo pouze chuť na něco dobrého. Ideální čas si to vyzkoušet v praxi :-)

V této době je také dobré připravit si očistný nápoj. Najděte si nádobu (obsah cca 1l, ideálně s uzávěrem), ve které rozpustíte epsomskou sůl v 720 ml čisté vody. Necháte odstát, občas zamícháte. Můžete si také pro jistotu ověřit, že máte grapefruit i olivový olej.

V 18hod. je oficiální začátek – konec pití čisté vody – a na to si můžete symbolicky připít skleničkou vody s rozpuštěnou epsomskou solí. Z připravené nádoby si odlijete 180 ml. a zbytek si dejte do ledničky, lépe se to pije studené. Pijte ve stoje, vypijte to najednou, moc o tom nepřemýšlejte. Možná budete překvapeni, není to slané, ale hořké. Pokud je pro vás hořká dochuť obzvlášť nepříjemná, můžete si dát pár kapek javorového sirupu na lžičku, to pomůže.

 

1a0ee68f-0dea-40cb-93d6-e4c24cb3c901.jpg

A máte další pauzu, až do 20hod. Odpočívejte, čtěte si, dívejte se na televizi, běžte vyvenčit psa … už ale nic nepijte ani nic nejezte!!

Ve 20.00 hod. přichází 2. dávka - další sklenička 180 ml vody s epsomskou solí a poté další pauza. Můžete se dívat na televizi, odpočívat, cokoli budete chtít, jen se ve vlastním zájmu vyhýbejte kuchyni.

Ve 21.30 hod. si připravte šejkr, 120 ml olivového oleje a vymačkejte 180 ml šťávy z grepu/ů. Doporučuji jít se poté osprchovat, provést nezbytnou večerní hygienu, odlíčení, … abyste to poté již nemuseli řešit. Nebude na to čas! Těsně před 22 hod. nalijte do nádoby nebo do mixéru a vyšejkrujte. Obě látky se krásně spojí a máte super nápoj.

Ve 22.00 hod. vypijte tento super nápoj a do 5 minut si jděte lehnout. Tady je opravdu důležité okamžitě si jít lehnout, abyste nenarušili celý očistný proces, kdy se kamínky postupně začínají uvolňovat a odchází do střev. Ležet můžete na pravém boku nebo na zádech. Osobně doporučuji lehnout si na pravý bok a také si pod sebe dát ručník (pro jistotu, kdyby to náhodou šlo všechno rychleji). Ve vybrané pozici musíte zůstat bez pohybu 20 min.! Potom můžete pozici změnit, ale nikam už nechoďte, zůstaňte ležet a pokuste se usnout. Ale ještě před usnutím si nezapomněňte nařídit budík na 6 hod. ráno.

Může se stát, že se v noci vzbudíte a budete potřebovat na záchod. Jakmile se tento pocit objeví, na nic nečekejte a jděte. Není času nazbyt. Jde to rychle. Možná budete spát až do rána a nic se nestane … u každého je to jiné. U mé první očisty jsem spala jako miminko až do rána, u té druhé jsem nemohla spát a běhala i v noci.

SOBOTA 6 hod. ráno budíček a 3. dávka vody s epsomskou solí – opět 180 ml. na ex a zpátky do postele. Možná už se cestou stavíte na toaletě, možná ještě v klidu usnete.

8 hod. ráno poslední 4. dávka vody s epsomskou solí – hurá, máte to za sebou!!! Přípitek! Můžete si jít lehnout nebo do koupelny na ranní hygienu, každopádně zůstávejte v blízkosti toalety!! Přichází to rychle. 

V 10 hod. si můžete dát první lehké jídlo, doporučuji třeba vločkovou kaši s medem. Postupně můžete zařazovat na co máte chuť, ale s rozvahou, na grilování je ještě příliš brzy! Na sobotu si neplánujte žádné velké akce, budete trávit hodně času na toaletě, budete unavení, možná nevyspalí, ale to se bude stále zlepšovat. Odpoledne už by vám mělo být dobře a můžete si užívat ten skvělý pocit, že jste to zvládli, vydrželi, přežili!!

Pro zvídavé jedince: úspěšnost očisty si můžete ověřovat na toaletě, později, když začíná být voda jen mírně zkalená, budete mít možnost pozorovat na hladině malé nebo větší zelené kuličky, což jsou právě částečky vyplavené žluče a cholesterol. 

Pro ty, co chtějí zhubnout: ano, zhubnete, protože ztratíte hodně vody a vyčistíte si střeva, ale do druhého dne máte svoji váhu zase zpět, bohužel

Jako jogínka jsem si myslela, že moje očista je tak trochu symbolická, že tam nebudu mít skoro nic, ale byla překvapená. Proto jsem si očistu zopakovala po 14 dnech znovu. Odborníci doporučují provádět očistu po 6 týdnech, ale záleží na každém z vás. Zkuste si z toho vytvořit takový malý rituál 1-2 ročně, Nebudu tvrdit, že je to úplně jednoduché, vždy nás to stojí určité úsilí, ale také nám to dává prostor popřemýšlet více o našich stravovacích návycích, o našem těle, o našem životním stylu, ... vždy je co měnit a je to přece naše tělo, které čistíme, abychom se cítili dobře a mohli zářit.

Tak vám přeji hodně štěstí 

                                              Lenka Mia

d07239ce-99de-457d-88e0-330d8e66e611.jpeg