Ékádaší - král půstů

navrh_bez_nazvu.png

Půst ÉKÁDAŠÍ 

Víme, že strava hraje důležitou úlohu v našem životě. Podle Ajurvédy je důležité nejen správně jíst, ale také občas správně nejíst – držet půst.

Pokud jste ještě nikdy půst nedrželi, teď je na to ideální čas. Nejvhodnější den pro půst je totiž 11. den po úplňku a novoluní.

 

Žádný půst není jednoduchý, tady si ale můžete vybrat z různých úrovní:

  1. Celý den bez jídla a pití
  2. Vynechání jídla a pití jen převařené vody
  3. Celý den bez jídla, ale kromě převařené vody a bylinkových čajů je povoleno i trocha ovoce
  4. Kromě pití je povoleno 1 zeleninové jídlo (např. dýně hokaido, brambory, červená řepa, cuketa, použít ghí. Pozor, při přípravě jídla se nesmí použít česnek, cibule, luštěniny, rýže,    ani obiloviny)

 

Doporučujeme proto začít postupně. Ostatně nic vám neuteče a rozhodně je lepší jít krok za krokem a pomalu si zvykat na jednotlivá omezení než si způsobit zdravotní komplikace. Navíc úplňků je v roce dostatek :-)

Sami pak ucítíte, že půst Ékadaší má pozitivní účinky nejen na vaše zdraví, ale také na vaši mysl. Uvidíte, že vám bude hned lehčeji na těle i na duši.

 

navrh_bez_nazvu.jpg

Všichni jsme již někde potkali stoupence Haré Kršna. Určitě si vybavíte rozesmáté muže v bílém a oranžovém oblečení a ženy v pestrobarevných sárí, zpívající svoji mantru Haré Kršna Haré Kršna Kršna Kršna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré. Věděli jste ale, že jedním z hlavních pilířů života tohoto hnutí je jídlo? A to nejen tehdy, když se jedná o jeho konzumaci, ale právě v obdobích jeho odříkání, tedy půstu. 

Půsty se tu dodržují dvakrát během lunárního měsíce (až třikrát během měsíce kalendářního), navíc pravidelně zařazují i již zmiňovaný celodenní půst Ékádaší.  

Právě k němu se váže také několik mytologických příběhů. Mně se nejvíc líbí ten, ve kterém spolu bojují strašlivý démon Mura a polobohové pod vedením Pána Hariho. Když už to vypadá, že Mura zvítězí, vznikne z těla boha Višnua dívka, která démona Muru přemůže. Jako svou odměnu pak žádá, aby směla zbavit všech hříchů toho, kdo se postí od všech luštěnin a obilovin. Pán Višnu jí to umožní a pojmenuje ji Ékádaší, protože se to stalo jedenáctého dne ubývajícího měsíce.

Ékádaší v překladu znamená doslova „jedenáctý den“. Správně vypočtené dny Ékádaší jsou k dispozici na nejrůznějších webových stránkách. V principu se však jedná o jedenáctý východ slunce od novu a od úplňku.

Půst během Ékádaší má sloužit k očistě těla i duše od hříchů. Měli bychom se proto upřímně snažit dodržovat půst dle svých maximálních možností, ale zároveň i respektovat svůj zdravotní a fyzický stav, a také náročnost práce, kterou aktuálně vykonáváme. 

 

„Jsem slabý člověk, ale v mé slabosti je má síla; můj smutek mne nebolí, má osamělost, to bude zároveň mé přemýšlení; mé odříkání, to bude zároveň má čistota.“

                                                                                                                                                                                                                                                —  Karel Čapek