Dovolme si odpočinout

uvodni_1.jpg

Praktikujeme jógu, prošli jsme si kurzy mindfulness či keramiky a jsme bohyně. Chodíme na terapie, vědomě dýcháme a otužujeme se dle Wima Hofa. Prostě víme. Přesto pořád jedeme a nemůžeme vypnout. Někdy může být náročné  jen tak si obyčejně odpočinout. Výkon je to, co pohání dnešní svět. Máme to naučené, okoukané a těžko se z toho vyskakuje. Krom toho existuje syndrom, jehož název FOMO tvoří zkratku anglických slov "fear of missing out", neboli strach z promeškání příležitosti. Jedná se o pocit nebo vnímání, že ostatní se baví více, žijí lepší životy nebo zažívají lepší věci než my. Tento stav z velké části podporují sociální sítě. No a pak že se z toho člověk nemá zbláznit. 

Pokud si opravdu chceme odpočinout, doporučuji následující: vypnout mobil, lehnout si do trávy a k ruce si vzít aromate-rapii. Aromaterapie je kouzelná záležitost ve chvílích, kdy naše hlava ještě pořád jede v lineárních procesech a analyzuje. Vonná esence vstoupí do našeho jemnohmotného těla a uvolní nás, dříve než řekneš mateřídouška. Přidáme si k tomu ásanu, hluboký nádech a výdech a konečně vypneme. Hlavně to ale nefoťte na instáč, telefon máme vypnutý, pamatujete? Dovolme si odpočinout s vonnou esencí bylin a květin léta. Z tisíců léčivých a vonných esencí vybírám ty, jež jsou spojené s energetikou léta dle tradiční čínské medicíny.

salvej-muskatova-salvia-sclarea-semena-salveje-50-ks.jpg

Šalvěj muškátová

levandule-lekarska-lavandula-angustifolia-prodej-semen-130-ks.jpg

Levandule

1. ŠALVĚJ MUŠKÁTOVÁ Salvia sclarea (Clary Sage); Botanická čeleď: hluchavkovité nebo pyskaté

Napětí a stres způsobují u žen mimo jiné i bolestivou menstruaci. Je těžké si odpočinout, když je tělo zkroucené v křečích. Šalvěj doplňuje prázdnotu krve (nedostatek energie v krvi), rozhýbává stagnaci a vyrovnává endokrinní systém. Pozor, není šalvěj jako šalvěj. Ta, co ji mám na mysli, je méně známá šalvěj muškátová, která je však nejlepší šalvějí na aromaterapii. Její báječný přínos tkví v schopnosti přirozeně zvyšovat hladinu estrogenu a progesteronu. Estrogen je hlavní ženský pohlavní hormon a zajišťuje funkci celého ženského reprodukčního systému. Má přímý vliv na rychlost metabolismu a spalování tuků. Dále pomáhá kontrolovat hladinu cholesterolu v krvi a podporuje zdraví kostí. Progesteron zajišťuje správný průběh těhotenství. Šalvěj muškátová zmírňuje premenstruační syndrom (PMS), při samotné menstruaci ulevuje od bolesti a během porodu napomáhá stahům dělohy. Je nápomocná při hormonální nerovnováze a snižuje hladinu vysokého cholesterolu. S touto šalvějí si můžete i vykloktat v krku, je bezpečnější než šalvěj lékařská, která se k vnitřnímu užití nehodí.

K šalvěji se náramně hodí pozice supta baddha kónásany. Tato pozice je báječná nejen pro ženy. Miluji její variantu s páskem a bločkem (nebo ještě pro větší pohodlí zvolte variantu s podsedákem), ale pokud pomůcky nemáte k dispozici, nevadí. Relaxovat v pozici můžete i jen tak. Je to ásana, která krásně otevírá energetiku srdce a zároveň zmírňuje příznaky stresu a deprese. K šalvěji se tato pozice bezpochyby hodí, protože uvolňuje tělo od bolesti při menstruaci a snižuje nepříjemné projevy během menopauzy. I muži si zde přijdou na své. Prokrvení malé pánve příznivě ovlivňuje nejen vaječníky a dělohu, ale i prostatu a močový měchýř.

photo-dara_rakovcik-3226.jpg

2. LEVANDULE LÉKAŘSKÁ Lavandula angustifolia (Levander); Botanická čeleď: hluchavkovité

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších éterických olejů vůbec. Levandule se relativně snadno pěstuje, není tak náročná ani drahá na destilaci jako růže, odpuzuje hmyz a lidem krásně voní. Už ve starověku používali Egypťané a Římané levanduli ke koupání, relaxaci, ale také k vaření nebo jako parfém. Vědci z Univerzity v Miami zase objevili, že inhalace levandulového oleje zvyšuje beta vlny v mozku, což napomáhá relaxaci, snižuje deprese a zvyšuje kognitivní výkonnost. Je známá pro svou léčivou, konejšivou povahu. Podpoří regeneraci tkání, léčí popáleniny. V difuzéru napomáhá k  relaxaci, zároveň ale dokáže zvýšit i mentální přesnost a koncentraci. Podle toho, co zrovna potřebujete

K levanduli jsem vybrala pozici pluhu, tedy halásany. Stejně jako stoj na hlavě i pluh se řadí mezi obrácené pozice neboli inverze. Tedy srdce je umístěno výše než hlava, a to s sebou přináší spoustu zdravotních výhod. Pluh zrychluje krevní oběh, zlepšuje krevní tlak a snižuje hladinu cukru v krvi, což je užitečné nejen při léčbě cukrovky. Správné provedení pozice protahuje páteř a tonizuje zádové svaly. Pomáhá předcházet a zmírňovat napětí v krku, ramenou a zádech. Pluh posiluje ramena, paže i nohy. Praktikování pozice zvyšuje celkovou flexibilitu. Pluh i levandule nám umožní relaxovat, pomáhají zmírnit stres a napětí jak na fyzické úrovni, tak na psychické. Pokud si dopřejeme odpočinek s levandulí a pluhem, budeme se cítit odpočatější a více v pohodě. Na druhou stranu nám pozice i vonná esence mohou po-moci snáze usnout a hluboce spát.

photo-dara_rakovcik-3215.jpg
3856_77fa834f4e7742a1bf656c0e1918104b_large.png

Růže damašská

1186065_pelargonium_capitatum___pink_____muskat__pelargonie_vonn.jpg

Pelargonie vonná

3. RŮŽE DAMAŠSKÁ Rosa damascena (Rose); Botanická čeleď: růžovité

Žádná jiná květina na světě neřekne „miluji tě“ tak jako růže. Byla vždy symbolem krásy, mládí a zdraví. Je to květ spojovaný s láskou a se srdcem nejvíce na světě. Nejen symbolicky, ale i léčitelsky. Její vonný olej otevírá srdce k lásce a radosti. Esence nám pomáhá najít potěšení ze života. V aromaterapii je růže ceněná pro své uvolňující účinky, stimuluje, povznáší a vytváří pocit pohody. Aromaterapie růžovým olejem snižuje hladinu kortizolu (stresového hormonu) a má pozitivní účinek na depresivní stavy. Upravuje vysoký krevní tlak, snižuje prázdnotu krve srdce a její olej je po staletí známý při péči o pokožku. Růže damašská je jedním ze čtyř druhů olejnatých růží. Další jsou Rosa centifolia (růže stolistá), Rosa gallica (růže keltská) a Rosa alba (růže bílá). Poupata se sbírají za rozbřesku, dokud jsou ještě zavřená, protože jakmile začne stoupat teplota, vonné silice sestupují dolů ke kořenům. Věděli jste, že růže patří mezi nejdražší esenciální oleje vůbec? Na 1 litr čistého oleje jsou potřeba až 3 tuny okvětních lístků. Růže nám pomáhá vybrat si klid a mír místo zlosti, která nás sužuje a nedovolí nám užívat odpočinku.

Protože růže je královna květin, patří k ní královská pozice, a tou je stoj na hlavě – sálamba šíršásana. Stejně jako vonná esence růže pomáhá i stoj na hlavě snižovat produkci kortizolu – stresového hormonu. Navíc se zvýšeným průtokem krve do mozku stoupá i produkce dopaminu a serotoninu, které mohou pomoci regulovat naši náladu. V naprostém soustředění na pozici nám nezbývá nic jiného než být v opravdové přítomnosti tady a teď. Zkoušeli jste zde vytrvat několik minut? Pokud se vám to podaří, oceníte i další přínosy, které stoj na hlavě nabízí. Se zvýšeným průtokem krve do hlavy a pokožky hlavy se také zvyšuje tok živin a kyslíku do vlasových folikulů. To dodá vlasům a pokožce hlavy zdravou vzpruhu. Stejně jako pokožka hlavy také oči dostanou extra kyslík a krev bohatou na živiny, což pomáhá smyslovým orgánům správně fungovat.

photo-dara_rakovcik-3221.jpg

4. PELARGONIE VONNÁ Pelargonium graveolens (Geranium); Botanická čeleď: akostovité

V aromaterapii se nejvíce využívá název geránium, ale lidově známe tuhle kytičku jako muškát. Tento rod jednoletých nebo vytrvalých rostlin, bylin až polokeřů obsahuje zhruba 240–300 druhů. A muškáty u nás patří trvale mezi nejoblíbenější balkonové květiny. Vůně geránia působí na srdce jako balzám, protože ho zklidňuje. Celkově snižuje nervové napětí a pomáhá uvolňovat negativní vzpomínky. Harmonizuje emoce, přispívá k míru a naději. Jeho esence pomáhá rozpohybovat energii srdce. Je vhodná pro ženy při hormonální nerovnováze. A nejen proto je to významná ženská esence. Její úžasná výrazně ženská vůně nám ukazuje cestu síly a něhy a blahodárně působí na celou srdeční čakru.

Ke gerániu jsem vybrala pozici polovičního můstku – sétu bandhásanu. Stejně jako pelargonie i tato ásana otevírá srdce a nabíjí pozitivní energií. Pomáhá zahánět smutky a podporuje radost. Když máme bolavá záda, je otevření se životu mnohem náročnější, protože bolest nás uzavírá a stahuje. Ovšem tato pozice dokáže zásadně ulevit unaveným zádům. Také protahuje hrudník, krk a páteř. Pozice přispívá k lepšímu krevnímu oběhu, uklidňuje mozek a  CNS, snižuje míru úzkosti, stresu a deprese. Ženám pomáhá jak během menopauzy, tak při menstruačních bolestech.

photo-dara_rakovcik-3212.jpg
bitter-orange-header.jpg
Neroli
unknown.jpeg
Mateřídouška
majoranka-divoka-pot-marjoram-semena-majoranky-01-g.jpg
Majoránka

5. NEROLI Citrus aurantium (Bitter Orange); Botanická čeleď: routovité

Tato vůně je přirozený relaxant, který pomáhá léčit deprese a úzkosti. Má moc povznášet při beznaději, inspiruje při vyhoření, povzbuzuje a otevírá radost. Snižuje vysoký krevní tlak, ale funguje i na problémy zažívacího systému, jako tonikum jater a slinivky břišní, tonizuje žilní stěny. A také tonizuje náš nervový systém. Spojuje, co bylo odděleno – v našem případě tělo a mysl. Harmonizuje všechna energetická centra. Z hlediska TČM pomáhá při zneklidnění srdce ohněm hlenů a při prázdnotě krve srdce. Říká se, že za jméno této květinové vůně, hořké i sladké současně, může italská princezna Anna Marie z Neroli. Ta vonný olej z pomerančovníku proslavila v celé Itálii v 17.  století. Voněla si s ním své rukavičky. Olej se získává vyluhová-ním květů pomerančovníku hořkého. To je strom s malými plody, někdy se také nazývá bigarádie či sevillský pomeranč. Je jednou z mála rostlin, které poskytují více druhů éterických olejů. Neroli se získává z květů, esence pomeranče z kůry plodů. Slyšeli jste už o oleji zvaném petitgrain? Je to esence získaná destilací párou z listů a větviček stejnojmenného stromu. Olej neroli patří přitom mezi ty nejdražší. Na 1 kg esence je potřeba přibližně 1 tuna těchto květů. Pomeranč či petitgrain sice neudělají úplně stejnou službu, ale také pozitivně ovlivňují ener-getiku srdce, celou nervovou soustavu a povznášejí naše smysly.

Paščimóttánásana – pozice kleští. Pozice kleští nebo také hluboký předklon vsedě zklidňuje rozbouřený nervový systém. Protahuje a otevírá celou zadní linii těla, tedy záda, oblast ledvin i nadledvinek. To z ní dělá terapeutickou pozici. Adrenální únava neboli vyčerpané nadledvinky jsou prokletím moderní doby a trpí jí až 80 % populace. Nadměrná produkce kortizolu nás vyčerpává, a přestože se snažíme odpočívat, připadáme si stále unavení. Zní vám to povědomě? Lehněte si do trávy, zaposlouchejte se do zvuků přírody, zhluboka dýchejte. Kromě zklidnění mysli a zmírnění stresu vám tato pozice protáhne páteř, ramena a hamstringy. Stimuluje také játra, ledviny, vaječníky a dělohu, může pomoci zlepšit trávení. Masíruje a tonizuje břišní a pánevní orgány, což z ní dělá jednoduchou, ale účinnou jógovou ásanu pro spalování nežádoucího tuku a podporu hubnutí. Při pravidelném provádění může pomoci zlepšit trávení.

photo-dara_rakovcik-3240.jpg

6. MAJORÁNKA Origanum majorana (Marjoram); Botanická čeleď: hluchavkovité

Majoránka je perfektní bylinou na léto, zvláště jeho druhou polovinu, kdy se už pomalinku přechází z energetiky ohně do elementu země. Majoránka je takovým pěkným průsečíkem obou elementů. Velice příznivě ovlivňuje zažívací ústrojí. Posiluje slezinu a tím půso-bí pozitivně na svaly. Majoránka zmírňuje bolesti těla a kloubů. Samotná esence uvolňuje nervové napětí, silně zklidňuje CNS a srdce. Pomáhá při strachu, neklidu a přílišném přemýšlení. Dále majoránka působí na artritidu/revmatismus, infekce dýchacích cest, příznivě podporuje peristaltiku střev a snižuje krevní tlak. Římané o majoránce mluvili jako o bylině štěstí, je uvedená již v De Materia Medica (78 n. l.) a také se dostala do slavného herbáře uznávané německé bylinkář-ky Hildegardy z Bingenu (1100 n. l.).

Páršvóttánásana  – pozice pyramidy. Ve stojné pozici se snoubí hluboký předklon s rovnováhou. Přenáší nás do přítomného okamžiku, musíme na chvíli vydechnout, zůstat bdělí, ale zároveň se uvolnit do svého bytí. Každý hluboký předklon má silně zklidňující efekt na naši nervovou soustavu, stejně jako každá rovnovážná pozice od nás vyžaduje plnou přítomnost. Kombinace obojího uvolní tělo a dodá klid naší mysli. Na fyzické úrovni pozice protáhne hamstringy, ramena, boky a páteř. Zlepšuje funkci břišních orgánů a  je prospěšná pro trávicí systém.

photo-dara_rakovcik-3223.jpg

7. MATEŘÍDOUŠKAThymus serpyllum (Thyme); Botanická čeleď: hluchavkovité

Mateřídouška se anglicky řekne tymián, ale není to úplně stejná rostlina. Přestože jsou si hodně podobné a obě skvělé, je zde pár rozdílů. Mateřídouška je spíše drobná rostlinka, která se ve volné přírodě vyskytuje už vzácně. Má velmi ráda suchá a slunná místa, kvete až v průběhu léta – v červenci a v srpnu. Poznáte ji podle nádherné vůně a malého vzrůstu. Nazývá se mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum) a je to klasická mateřídouška. Naopak mateřídouška obecná (Thymus vulgaris) je již zmíněný tymián, který asi známe všichni, i třeba jako koření. Tymián se v přírodě vyskytuje mnohem více a poznáme ho tak, že je vyšší a rozrostlejší. Kvete také delší dobu, od května do září. Zpátky k mateřídoušce, kterou jsem vybrala, protože je spojená s mateřstvím, péčí a láskou. Její vůně je uklidňující. Konejší nás jako mateřská náruč, prohřívá až k srdci a harmonizuje. Pomáhá při pocitech opuštění, hojí rány při bolestných ztrátách. Její vůně nám dodává sílu a vnáší pocit bezpečí. Esence nám pomůže při únavě, bolestech hlavy, posiluje a zklidňuje nervy, rozptyluje smutek a melancholii.

K mateřídoušce se žádná jiná pozice nehodí tolik jako pozice šťastného dítěte – ánanda bálásana. V pozici šťastného dítěte, na rozdíl od klasické bálásany, ležíme na zádech a otevíráme se světu, radujeme se a hledáme. Ánanda v sanskrtu znamená „šťastný“ nebo „blažený“, bála znamená „dítě“ a ásana znamená „póza“. Při praktikování této pozice se naciťujeme na miminko nebo malé dítěte, které spočívá bezstarostně a zcela klidně na zádech a raduje se z obyčejné krásy života. Možná jsme utrpěli zranění, cítíme se opuštěni, ale v této pozici se za podpory mateřídoušky znovu otevíráme naději a lásce. Pozice mimo jiné pracuje i na úrovni první a druhé čakry, nacházíme znovu své místo na slunci. Můžeme si vydechnout a všechno pustit, na chvíli se otevřít radosti a znovu ji ve svém životě uvítat. Na fyzické úrovni uvolňuje dolní část zad a křížovou kost, zmírňuje bolesti v celé spodní páteři. Dále uvolňuje kyčle, otevírá vnitřní stranu stehen a třísla.

 

photo-dara_rakovcik-3210.jpg
Tento článek pro vás napsala Veronika Carmanová a nafotila Dara Rakovčik a vyšel v červencovém čísle Jóga dnes v roce 2022.