Čínský nový rok 2023

19.png

Čínský nový rok a jak to vlastně doopravdy je.

Čínský nový rok se řídí cykly Měsíce, proto je jeho datum každý rok jiné. Ve skutečnosti se jedná o oslavu nového lunárního roku, který se počítá podle prvního novolunní takzvaného lunisolárního kalendáře. Lunární kalendář je o 20 až 50 dní před gregoriánským kalendářem. Lunární nový rok je tedy pohyblivý a oslavy připadají někdy na konec ledna a někdy na měsíc únor. Letos připadá novoluní na sobotu 21.1. a nový čínský rok tedy začíná v neděli 22.1. 2023.

Lidé na západě si potřebovali odlišit lunární nový rok od oslav našeho Silvestra a Nového roku tím, a tak mu říkáme Čínský nový rok, prostě podle Číny, kde žije nejvíce lidí slavících tento svátek. Ale lunární nový rok se slaví i v dalších asijských zemích, třeba ve Vietnamu, Jižní Korei, Singapuru, Malajsii, Thajsku, Japonsku, Filipínách a Indonésii. Jen aby to nebylo moc jednoduché, tak se v různých zemích nazývá jinými jmény. Ve Vietnamu je to Lunární Nový rok známý jako Tet; v korejštině se nazývá Seollal.

Každopádně v Číně se nejedná pouze o rozloučení s rokem starým a oslavu nového roku, ale je to především několikadenní festival, který signalizuje začátek jara. Tento festival trvá 15 dní, přesně do dalšího úplňku (letos to vychází na 5.2. 2023) a příchod tohoto úplňku je tradičně ve znamení Festivalu luceren. Svátek luceren, v čínštině nazývaný Yuan Xiao Festival, je to svátek, který ctí zesnulé předky 15. dne prvního měsíce (Yuan) lunárního kalendáře. Festival luceren si klade za cíl podporovat usmíření, mír a odpuštění.

Stejně tak jako u nás, i v Číně, se na svátky konce roku připravují tradiční pokrmy, které mají symbolický význam. Na silvestrovskou hostinu je ryba nepostradatelným pokrmem, protože výslovnost slova „ryba“ v mandarínštině je yú, což je stejná výslovnost jako „přebytek“. Jíst ryby tedy přivolává hojnost jídla nebo bohatství. První den lunárního nového roku lidé jedí dlouhé nudle, které zase symbolizují dlouhověkost.

Celé období festivalu je také plné pověr a pověrčivých pravidel. Například: První den lunárního nového roku nosí smůlu uklízet, prát prádlo nebo dát si sprchu. A také vynášení odpadků - s nimi byste vynesli z domu štěstí a prosperitu. Druhý den je třeba se sejít s rodinou, především tou z manželovy či manželčiny strany. Třetí den se na návštěvy nechodí, protože je náchylný k hádkám. Sedmý den propukají oslavy, kdy se slaví narozeniny všech přítomných.

20.png

Tohle všechno jste možná nevěděli, ale určitě vás stejně nejvíce zajímá, jaká je předpověď pro tento lunární nový rok.

Dle čínské kosmologie každý lunární rok odpovídá jednomu z 12 zvířat čínského zvěrokruhu. V pořadí jdou za sebou Krysa, Bůvol, Tygr, Králík, Drak, Had, Kůň, Koza, Opice, Kohout, Pes a Prase. Každý lunární nový rok se tedy nese ve znamení daného zvířete.  K tomu ale ještě musíme vzít v potaz 5 elementů nebo živlů. Těmi jsou oheň, voda, země, dřevo a kov. Všechny kombinace dvanácti čínských znamení a pěti živlů se vystřídají v jednom velkém šedesátiletém cyklu. 

A jak víme, který živel bude vládnout? To je vždy podle koncové číslovky daného roku. Pokud rok končí číslicí nula nebo jedna, třeba 2020, 2021 - je vaším živlem kov. Roky s dvojkou a trojkou na konci patří živlu vody. Číslice čtyři a pět na konci letopočtu, to jsou roky živlu dřeva. Šestka a sedmička zas znamenají živel ohně. A nakonec osmička nebo devítka na konci daného roku prozrazují, že živlem je země.

Tímto sobotním novoluním se loučíme s rokem Vodního Tygra a v neděli 22.1. 2023 nám začne příslibný rok Vodního Zajíce. Vodní zajíc  skončí  9. února 2024 a následovat bude rok Draka.

 

photo-dara_rakovcik-5395.jpg

Pozice Šašankásány, nebo-li zajíce nám může být inspirací pro nadcházející rok Vodního zajíce nebo-li Černého zajíce

Díky pozitivním vlastnostem Zajíce to vypadá na klidný rok, kterému bude dominovat snaha o porozumění a soulad. To je dobrá zpráva, obzvlášť v dnešních emočně vypjatých časech. Přichází naděje, že se vše v dobré obrátí.

Zaječí energie odmítá násilí a otevřené konflikty, dává přednost dobré komunikaci a stabilitě v životě. Na vlně této energie možná na chvíli odložíme své ambice a snažení a uvědomíme si, že ke štěstí stačí v životě opravdu málo – drobné radosti, zdraví nebo přítomnost lidí, které máme rádi. Možná dostaneme chuť více rozvíjet náš duchovní život, více rozjímat, meditovat, jógovat … Mnoho dlouhodobých problémů by se mělo dořešit a také úspěšně uzavřít. A my snad opět pocítíme klid na duši.

Navíc, jak už jsme zmínili výše, i tento rok bude zasvěcen živlu VODY. Voda se vyznačuje velmi jemnou energií a silnou vnitřní silou. Něco ve smyslu „Tichá voda břehy mele“.

Voda přináší klidné, pozorující, diplomatické chování, ve kterých se spojuje klid s vnitřní silou. Kombinace živlu Vody a roku Zajíce je velice příslibná.  Můžeme tedy doufat, že konflikty ve světě, i v našich osobních životech a vztazích, se budou řešit poklidnou cestou, s nadhledem a s diplomacií. Možná posílíme naši trpělivost, budeme více naslouchat a také lépe komunikovat. Za pokus to určitě stojí. A protože vodní živel symbolizuje také CITY, přichází čas potlačit naše rácio a nechat promluvit hlas srdce!

Tak šťastný nový rok!