Brahmari dechové cvičení

3.png

Brahmari dech je jeden z druhů pranajámy, který využíváme v józe. Je pojmenována po zvuku bzučení včel (Brahmari), podobný zvuk vydáváme při vykonávání této techniky. Tato technika dýchání pomáhá uklidnit mysl, snížuje úzkost a stres a zároveň podporuje relaxaci.

2.png

Jak na dech Brahmari?

  1. Sedněte si v pohodlné pozici na podložce nebo na židli. Ujistěte se, že je váš záda rovná, ale ne napjatá. Položte ruce na kolena s dlaněmi nahoru nebo pokrčte prsty do džnána mudry (spojte špičky palců s špičkami prstů).

  2. Zavřete oči a začněte se soustředit na svůj dech. Ujistěte se, že dýcháte přirozeně a plynule.

  3. Nyní položte palce na uši tak, aby zakrývaly vnější otvory uší. Vaše zbylé prsty by měly být položeny na čele tak, aby lehce tlačily na oblast mezi obočím.

  4. Nadechněte se hluboce a pomalu vydechněte skrze nos, zatímco současně vydáváte jemný a rovnoměrný zvuk "hmm" nebo "om". Podobá se zvuku, který vydává včela, když brouká.

  5. Při výdechu se soustřeďte na tento zvuk a na vibrace, které cítíte ve své hlavě a v těle. Snažte se proniknout do ticha a klidu, které tato technika nabízí.

  6. Pokračujte ve vydechování a vydávání zvuku "hmm" nebo "om" po dobu několika dalších nádechů a výdechů. Snažte se uvolnit a zbavit se myšlenek.

  7. Po pár minutách postupně přestaňte vydávat zvuk a přejděte na tichou meditaci. Pokračujte v dýchání klidně a pozorně, ale bez zvuku.

  8. Pokud chcete ukončit bramari dech, pomalu otevřete oči a jemně uvolněte své ruce.

 

instagram_karma_2023-10.png

Bramari dech můžete praktikovat kdykoli, když potřebujete okamžitou úlevu od stresu nebo pro zklidnění mysli. Doporučuje se věnovat této technice alespoň 5-10 minut denně.

Když jste ve veřejném prostoru  a začíná stav úzkosti nebo paniky, najděte si koutek pro sebe a zkuste. Já vím, připadáme si u toho sice jako  blázen, ale funguje to.

Máme vyzkoušené.