img_5822.jpeg

Božské Bali

Všechny naše cesty s jógou mají svou vůni, atmosféru a rytmus. Je to dané destinací, počasím, ale samozřejmě také skupinkou lidí, která se na výletě sejde. Nevím, možná je to trochu nefér, že  Bali bude mít  teď svůj vlastní článek na blogu. Všechny ostatní cesty  byly také naprosto fenomenální a s láskou na ně vzpomínám. Ale kouzlo magického ostrova nás drží  ve svém zajetí dlouho po návratu. Vlhká vůně deště, mísící se s vůní vonných  tyčinek, vzdálené kokrhání kohoutů  a lahodný zvuk  zvonečků zní stále tajně  do uší.  Navždy  laskavé a usmívající se oči lidí žijících na tomto ostrově jsou propité do mé duše. Jakoby to bylo nakažlivé. Usmíváme se všichni, radujeme se ze života. 

 

img_8400.jpeg

Tento článek má sloužet spíše jako deník a připomínka toho všeho, co jsme stihly za 10 dnů. Může sloužit jako  inspirace pro vaši osobní cestu, nebo lépe, jako motivace se k námpříště  přidat.. Každá cesta je jiná, ale spojuje nás láska k józe  k pohybu, k cestování a chuť si dopočinout a společně si to užít.

Naše cesta na Bali v kostce. Jak jíst, meditovat a milovat za 10 dnů.

Ve čtvrtek 9. března odlétáme z Prahy, zrovna na inaguraci nového prezidenta Petra Pavla. Aspoň se budeme vracet z našeho výletu t přeci jenom do kus veseljší země. Letíme Emiráty, půlka skupiny z Prahy a druhá  z Vidně, v Dubaji se potkáváme.  Lety nám krásně navazují, všechno je komfortní a tak za úplné pohody přiletáme v pátek večer, Balijského času,  na letiště do Denpasaru. Tam je to trochu opruz všechny ty fronty, tuhle zaplacení víz, tady pasovka, tady celní, pak ještě zdravotní a bůví jaká ještě. No neva,  jsme venku a tam nás čeká Artha - český Artha na Bali, jak si říká. Domorodý průvodce, který se briliantě naučil česky a pochopil, že když nám bude říkat modelky, tak ho budem milovat.

15e9e396-c4c9-4105-9ab1-f317523ab023.jpg
img_5284.jpeg
img_5286.jpeg

1. den na Bali

Tento výlet byl od začátku koncipován jako 5 dnů v blízkosti Ubudu a 5 dnů na jihu ve vile na Uluwatu. Prvních pět nocí jsme ubytované  v Puri Gangga hotelu, poblíž Ubudu, na vesnici Sebatu.

Máme jet leg, vstáváme když je našeho času jedna hodina ranní a  probouzíme se v klimatu, který je zhruba o 30 stupňů Celsia vyšší,  než který jsme opustily  v Praze. Ale  na ranní praxi v 8 h jsme se sešly všechny ženy do jedné, to je naprosto úžasné. Po praxi nás čeká krásná pestrá snídaně - ovoce, čerstvé džusy, banánové palačinky a jiné mňamky. A také nás čeká Verča, naše delegátky na Bali. Jestli má tato skupina něco víc, než jiné výlety,  je to ta super péče - nejen  Artha, místní průvodce, ale úplně česká Verča, která to tu zná jako své boty, pomůže, zařídí a hlavně nás nasměruje tím správným směrem. Protože není čas ztrácet čas.

Po snídani skáčeme do bazénu, sejdeme dolů do vesnice do místního  chrámu  s očistnými prameny,dáme si  kafe u silnice, které je jak jinak boží a odpoledne hotelovým autobusem jedeme do Ubudu. Večerní praxe jin jógy po horkém a přelidněném Ubudu přišla vhod a na večeři zůstáváme v hotelu. Za první den jsme vklouzly do místního času, klimatu i atmosféry na jedničku.

img_5297.jpeg
img_5307.jpeg

2. den na Bali 

Abychom to všechno stihly, ranní praxe je neúprosně od 7 do 9 h, půlhodina meditace a 90 minut praxe hatha flow. Teprve se seznamuje a zahříváme, ale v tomto klimatu z nás teče voda i když je praxe ještě jemná. Po praxi rychlá snídaně a odjezd na náš první celodeňák. Naplánováno máme koupání pod vodopádem, návštěvu chrámu Pura Danau Bratna, rýžová pole Jatiluwih. Kdo jste  již cestoval v Asii, tak víte, že splnit plán,  je téměř nemožné. My ho plníme, výlet si užíváme na maximum, ale máme velké časové prodlení. Na večerní praxi již čas není, místo toho společně plníme hladová břicha v báječné restauraci Evicurious.

img_5478.jpeg
img_5463.jpeg
img_5482.jpeg
img_5491.jpeg
img_5790.jpeg

Selfíčko s Arthou v rýžových polích.

 

img_5643.jpeg
img_5766.jpeg
img_5837.jpeg

3. den na Bali

Kdyby každé pondělí bylo tak laskavé,  jako tento den na Bali. Začínáme opět ranní praxí v 7 h, děvčata jsou disciplinovaná, ráno po snídani máme trošku oraz u bazénu, který jakoby se vznášel nad junglí kolem. Po včerejším výletu je to nutnost a odpo už  společně opět vyrážíme do Ubudu. Masáže, kosmetika ve Fresh Spa, kafe v Seniman Coffee, nákupy všude možně, malé i velké radosti a večer společná večeře v Zestu, luxusní veganské restauraci v Ubudu. 

img_5392.jpeg
img_5964.jpeg
img_5990.jpeg
img_6122.jpeg

4. den na Bali

Ranní praxi začínáme den a naladíme struny, dnešní den je volný program, každý si dělá plány podle sebe, tak jak vnímá a potřebuje. Větší část skupiny se po snídani vydává do místní školy. Školákům jsme přinesly  sladké a za odměnu jsme se viděly děti ve školním prostředí. Někdo z nás zůstal celé odpoledne u  bazénu, někdo jel ještě na poslední nákupy do Ubudu a někdo si zajel do rýžových polí, které jsou poblíž hotelu. Pohoda jazz. Večerní praxe jin jógy nám příjemně zakončuje pobyt v Puri Gangga.

img_6057.jpeg
img_6245.jpeg

5.den na Bali

Poslední ranní praxi v hotelové shale Puri Ganga si užíváme a po snídani nastává čas se rozloučit a vyrazit směr jih, Na cestě na jih nás ale čeká ještě spoustu zážitků. Náš průvodce Artha nás vyzvedává v hotelu a bere nás na další výlet. 

img_6256.jpeg
Loučení se v hotelu a odjezd na výlet a směr vila na jihu ostrova. Cesta na jih není tak daleká, ale díky velké dopravě na ostrově hodně zdlouhavá. Využíváme ji k výletům, nezbytným zastávkám, bez kterých by poznávání Bali nebylo ono. První zastávka je u chrámu Tirta Empul. Nádherný chrám u přírodních pramenů, kde se po darování dárků a obětin dělají očistné rituální koupele.
img_0226.jpg
img_0267.jpg
img_0248.jpg
Chrám Gunung Kawi je  pohřební komplex z 11. století , přezdíváme mu údolí králů.  Skládá se z 10 skal do kterých jsou  vytesány 7 metrů vysoké chrámy. 
fdc880bf-d7b5-4b14-8695-1150677a2c30.jpg
A další vodopád. Milovníci vodopádů na Bali plesají. A tenhle je tak fotogenický, malý problém je, že je voda chrčí ze všech stran a všechny telefony, objektivy a kamery byly hnedka mokré. 
img_6607.jpeg
img_6598.jpeg

6. den na Bali

Barvy a teplota a atmosféra se mění. Z vlhkého středu ostrova jsme se přesunuly na samotný jih, do úžasné vily poblíž pláže Binging Beach. U vily máme otevřenou shalu, takový altánek na cvičení a i když cvičíme v 7 h ráno, teplota je již opravdu vyhřátá. Je zde více teplo, více sucho a zelenou barvu vystřídala barva modrá. První den na jihu si dáváme po snídani  volno a libovolný program. Setkání je až večer na podložce u jin jógy. No a pak společná zábava. Restaurace Cashew tree a její čtvrteční večer je v rytmu javanského reggea & rocku.

img_6734.jpeg
78e7cffa-a67c-437f-af8b-63b2a550f61d.jpg
3545829c-d3ea-46be-bc96-f4b974e53ea8.jpg

7. den na Bali

Rytmus  života je na  jihu  prostě jiný, tady je větší pohoda, moře, sluníčko ale i  horko. Volíme den na odpočinek. Kafíčko Drifters, opičí pláž, masáže Uspa, Thomas Beach, někdo jen zevluje u bazénu. Večer se část skupiny vydává do chrámu Uluwatu na tanec Kechak a někdo jde jen na západ slunce na útes.

8c440b29-583d-47fe-a89c-70548df84345.jpg
img_6825.jpeg

8. den na Bali

Ranní praxe poprvé odpadá, neb část skupiny se vydává na  výlet na manty na Nusa Penidu. Doma zůstavájí ty, které se bojí mořské nemoci na lodi  a taky jeden marod s uchem.

Mikrobus nás vyzvedne a bere nás do Sanuru, tam na nás čeká kapitán Mario se svou lodí. Tryskově nás dopraví přes úžinu  k tyrkysovým vodám Nusa Penidy, kam manty rády chodí jíst. Proud zanáší plankton až ke zdejším břehům. Bohužel to nebyl pouze náš nápad, ale asi dalších tisíce lidí. Opravdu úsměvní mi připadjí asijští turisti v plovacích vestách, kteří se marně snaží dostat pod vodu. Už méně úsměvné mi přijde to nahánění manty různých skupin. Ale manty, ty si plujou ve svém vlastním rytmu. V klidu a někdy téměř, jakoby jim ta pozornost dělala dobře a lehce se předváděly. Po mantách se přesouváme na opuštěnou pláž, kam musíme za silného přílivu doplavat s ploutvemi. To bylo ovšem trochu dobrodružné. Proudy v moři jsou zde silné a není dobré je podceňovat. Nastává okamžik romantiky, ticha a taky trochu Robinsona Crusoe. Jsme  tak trochu na opuštěném ostrově( úplně ne, ale pocitově ano) , kapitán ulovil ryby a se svou posádkou nám přichystal hostinu. Největší dobrota. Než se vypluje, kapitán si vychutná jointa , pohoda jazz, a my  pokračujeme v krasojízdě. 

 

img_6970.jpeg
img_6955.jpeg
img_6940.jpeg

9. den na Bali

Už se nám to blíží. Máme sice ještě celé dva dny, ale energie skupiny se mění. Ranní praxe je pomalá, klidná, klasická indická hatha jóga. Každá z nás má velké plány, jak si naplno prožít svůj předposlední den. Večer se potkáváme u jinové praxe o něco dříve, už v 16:30, abychom pak ihned mohly vyrazit na společnou večeři při západu slunce na Binging Beach.

img_7115.jpeg
img_7102.jpeg
img_7104.jpeg

10. den na Bali

Desátý den je den poslední, ale máme ho pro sebe celý. Letadlo domů letí až 5 minut po půlnoci. Takže opravdu ještě celých 24 h na Bali. A je jasné, že bychom zvládly i delší pobyt, ale kdo by hlídal děti, manžely, firmy a psy doma, že? Takže s vděčností za to prožité a skvělé si slibujeme, že se sem ještě vrátíme. Ale taky víme, že jsme za těch 10 dnů tam vmáčkly mnohem víc, než by se nám podařilo, kdyby jsme jely samy za sebe. To díky skvělé organizaci od Veroniky Dubové @veronika_balivily a CK kanceláře VillasResorts.

A celá cesta nebyla jen poznávání Bali,  ale byla věnována i józe. Za těch 10 dnů jsme společně strávily 23 h na podložce v meditaci, dynamické praxi i jemné jin józe. A to je celkem dost. 

A jak vypadal náš  poslední den? Každá jsme dělala něco jiného a dohromady všechno. Ráno poslední balisjká jógová praxe a společná snídaně ve vile. A pak, můžu říct jen za  mě: Sinlge Fin a okukování krásných surfařů, nejlepší kafe na Bali v Suka Expresso, masáž USpa, výlet na skutru do neznáma, Monkey beach dnes bez opic uff,  čerstvý kokos, Mo¨s sunset, večeře Drifters. Děkuji Bali a lásky moje jogínské. Jak to píšu, tak se mi stejská a zároveň se těším na další společná dobrodružství.

snimek_obrazovky_2023-04-14_v14.29.36.png
img_7542.jpeg
Článek pro vás připravila Veronika Carmanová @veronikarmayoga, která je vaším průvodcem po krajinách vnitřních na lekcích jógy, ale také průvodcem na cestách po krajinách této krásné planetě Zemi už od roku 2007. Na Bali se plánuji vrátit v roce 2025, ráda bych uspořádala dva pobyty, jeden dobrodružný a druhý šamanský. Máte se tedy na co těšit. A do té doby? Třeba ajurvéda v Kerale - podzim 2023, nebo Maledivy zima 2024. 
img_7130.jpeg