Ájurvédská paňčakarma na vlastní kůži

Tolik oleje jsem v životě neviděla. Přestože mám pokožku jak sušenku a moje vnitřní kvalita váty olej miluje a věděla jsem, že princip léčby ájurvédy je založen na olejových procedurách, byla jsem tím vším olejem zaskočená. Tolik oleje najednou (a ve všech tělních dutinách) bylo prostě ohromující.

O co se jedná? V létě jsem absolvovala jedinečnou ájurvédskou očistnou terapii zvanou paňčakarma. Zaletěla jsme si na ni do místa, kde se tato nejstarší medicína světa zrodila, přímo do indické Kéraly.

arju-1.jpg

Po procedurách,
v zeleném župánku a celá
od oleje

arju-2.jpg

Mocný Gangádharéšvara,
Azhimala Šivův chrám

Píše se rok 2022, rok post covid, kdy se Indie po téměř dvou letech otevírá turistům. Moc se těším, do Indie jezdím pravidelně, ale jsou to již čtyři roky od mé poslední návštěvy.  Matka Indie mi chybí a volá mě zpátky. Nabízí otevřenou náruč pro všechny, kteří potřebují pevně obejmout, a také svou specifickou vůni, kterou mám již navždy otištěnou do své amygdaly. V tom láskyplném objetí matky však získáte i něco navíc, cennou radu či lekci, kterou jste nečekali a možná ani nechtěli. Je prostě nezapomenutelná. A proto tu vlastně jsem.

Kolébkou ájurvédy je Kérala - stát na jihozápadním cípu Indického subkontinentu, lemovaný Malabarským pobřežím, které omývá Arabské moře. Tento cíp Indie patří k nejvlhčím prostředím celého subkontinentu. Pravidelné monzunové deště bičují celé pobřeží a tím přináší vláhu a zúrodňují půdu. Atmosféru exotiky umocňují vysoké kokosové palmy, dravci kroužící nad hlavou, lehce nasládlá vůně tlejícího ovoce a vonných tyčinek a všudypřítomný hluk indické ulice.

Obvyklou sádhanu s mým učitelem odkládám a letos pro sebe volím ájurvédskou očistu. V čase, kdy si běžný evropský turista vybere raději řeckou azurovou pláž se zaručeným slunečným svitem, než zamračenou a vlhkou Kéralu, se já nadšeně vracím ke své matce. Poslední dva roky covidu mě vyčerpaly a teď jsem zde, abych to všechno smyla v tropickém monzunovém dešti a tělo restartovala léčebnou procedurou paňčakarmy.

Jak z toho množství resortů a míst s nabídkou ájurvédy vybrat ten správný? V Kérale jsou určité shluky, kde se v dané oblasti vyskytuje více středisek najednou. Věděla jsem tedy směr, kam chci jet. Na webu najdete všechno. Můžete číst a vybírat do nekonečna. Ale já to tak nemám. V tomhle ohledu nechávám věci hodně plynout a vše jsem vyřešila jedním telefonátem. Kamarád Filip byl zrovna v Indii a má s ájurvédou již mnoho zkušeností. Po jednom hovoru bylo rozhodnuto.

Anandalakshmi je malý resort v oblasti Kovalam, s krásnou jóga šálou na samém okraji útesu a s výhledem na moře. Péči zde zajišťuje Dr. Baiju, který pracoval jako ájurvédský lékař i ve Švýcarsku, a ten si okamžitě získal moji důvěru. Navíc manažer resortu skvěle komunikoval přes WhatsApp, a to mi k rozhodnutí stačilo.

Všechny resorty nabízí spoustu možností a variant, jak si odpočinout nebo restartovat organismus. Ne všichni ale máme chuť pustit se do celé očisty. Kolik času si tedy vyšetřit na ájurvédskou péči? Věnujte si 7 – 10 dnů, toužíte-li relaxovat, zlepšit spánek a odbourat stres. Všechny tyto základní balíčky péče jsou konzultovány s lékařem a procedury jsou předepsány přímo pro vás „na tělo“. Pokud však toužíte tělo očistit více, nebo i něco vyléčit, je potřeba delší čas a plnou důvěru v lékaře a terapeutky. Plná očista celého těla trvá 14 –18 dnů. Tělo se očistí, restartuje se metabolismus, pravděpodobně i shodíte pár kilo, zlepší se vám spánek. Pokud přijíždíte již s konkrétním zdravotním problémem, který byste rádi zaléčili, je nutno si věnovat minimálně 3 týdny nebo i více, podle složitosti problémů. 4 – 6 týdnů vašeho času slibuje zlepšení stavu při revmatické artritidě, roztroušené skleróze, psoriáze a dalších nemocech.

Já jsem chtěla tělo vyčistit a zbavit nánosů ámy – odpadních látek a toxinů – a také zlepšit zažívání. Můj vnitřní oheň agni nebyl tak silný, a to se projevilo třeba i problémy s bříškem. Přestože se sama věnuji terapii čínské medicíny, vkládám plnou důvěru v hlubokou ájurvédskou očistu. A tak indické léčebné lázně mohly začít.

Doktor mě pečlivě vyslechl, následně vyšetřil, zvážil, změřil mi tlak a puls. A pak předepsal léčebný postup, který pro mě a pro terapeutky vytiskl. Rozuměj, lékař pouze předepisuje a dohlíží a terapeutky si mě na další dny přebírají do své péče. Moje zdraví je v jejich malých pevných rukou (a někdy i nohou). Doktor na ně ještě štěká povely, ale ony si mě již odvádí. Terapeutická místnost je vybavená prostě. Na první pohled mě zaujme vyřezávaný dřevěný stůl, který bude středobodem všech mých ájurvédských slastí i útrap, hned poté se pozornost sveze k malému plynovému sporáku stojícímu v rohu. Tuším, že se tam bude ohřívat olej na procedury. Celá místnost je lehce zašlá a upatlaná, přestože se zde udržuje přísný pořádek. Z reproduktorů hřmí óm a já jsem v naprostém blahu, všechno je tak, jak má být.

Procedury napsané na první den jsou ty, které znám a miluji. Abhjanga – sláva této olejové masáže dosáhla až k nám, nejzákladnější ze všech ájurvédských terapií, kterou si s radostí nechám líbit. Masáž zklidňuje, snižuje stres, podporuje cirkulaci krve a dobrý spánek.

Dhara – myšleno širódhara, kdy se olej v kontinuálním jemném proudu kape člověku na čelo. Tato procedura si připisuje bájné účinky spojené s hlavou, od uvolnění stresu, regenerace mozkových buněk přes zlepšení paměti, snížení pocitu deprese až po zlepšení kvality spánku. První den odcházím z terapií příjemně naladěná a těším se, co bude dál.

Druhý den procedur přibývá a já si musím jejich výklad překládat, všechny je neznám. Už to není jen samá zábava, ranní pozření přepuštěného másla na lačno (snéhapána) jsem sice zvládla, ale strkání ghíčka do dalších tělních dutin, byť dnes jen do nosu (nasja), mi tak příjemné není. Těším se opět na abhjangu, ale co je kizhí? Beru ájurvédský výkladový slovník, který mi nastiňuje velice příjemnou proceduru. Těším se. Bylinné polštáře vytvořené terapeutem na míru se namáčí do teplého oleje a pak se přikládají na tělo. Procedura velice vhodná na bolesti spodních zad, artritidu a další kloubní nemoci. Mám ji předepsanou na 3 dny, to bude blaho, pomyslím si. Třetí den se nemohu dočkat konce. Ve skutečnosti má procedura grády. Terapeutky nejsou žádné trasořitky a spojení "přikládání polštářku" v jejich slovníku mění význam - bylinami mě spíš mlátí! Navíc olej není teplý, ale vroucí.

Výsledkem jsou malé červené skvrny a lehké popáleniny po celých zádech, které dost svědí právě od těch léčivých bylin. Ale kdo by si stěžoval, účel světí prostředky, však budu zdravá, že?

Procedur každý den trochu přibývá, nejzvláštnější mi přišlo vykouření uší kouřem, mezi ty méně oblíbené patří vastí. Klystýru jsem se nikdy nebála, ale nášup oleje do řitního otvoru je prostě vždy méně příjemný než drbání hlavy. Myslím, že všichni souhlasíte.

Zhruba uprostřed pobytu byl den purgace. Vyprazdňování obsahu střev se většina lidí bojí nejvíce, ale střeva vymazaná ze všech stran se vyčištění nebránila. Z východní medicíny vím, že „smrt přichází ze střev“, a tak se z každé takové očisty raduju.

arju-3.jpg

Pan doktor M. S. Baiju ve
své ordinaci

arju-4.jpg

Výhledy na moře z resortu
Manaltheeram

Kompletním vyprázdněním a naolejováním všech tělních otvorů vstupuji do druhé poloviny pobytu. A konečně mohu opustit resort!

Ano, v první fázi očisty mě doktor požádal, abych zůstala v resortu. Tělo unavené cestou a očistou bylo více oslabené. Zároveň jsem dodržovala přísnou dietu bez ovoce, džusů a za branami resortu bylo tolik lákadel. Ale když teď mohu, tak vyrážím.

V docházkové vzdálenosti od resortu je Šivův chrám. Klasický hinduistický svatostánek byl v nedávné minulosti doplněn o impozantní sochu Modrého boha. Patří mezi nejvyšší sochy Šivy v celé Indii, vzbuzuje respekt a trochu i hrůzu. Udělám si obligátní fotku, pak usedám do ústraní a pozoruji ten krásný mumraj lidí, kteří se přichází pomodlit a uctít Šivu.

Chrám se nachází hned u pláže, takže moje kroky odtud vedou na procházku podél pobřeží. Udělám si takový velký okruh a vracím se zpátky do hotelu. Procházka po pláži není tak romantická, jak by si jeden mohl myslet. V moři nožky nesmočím. V monzunovém období jsou vlny tak veliké, že držím uctivý odstup. Běhající divocí psi, prosté příbytky rybářů, spousta odpadků, orli kroužící nad hlavou a občasné sprchnutí, to vše má svou jedinečnou atmosféru, ale vybízí mě i ke svižnému tempu chůze. Na první výlet by to stačilo, trochu se osmělit a znovu naladit.

Další dny jsem již odvážnější a vyrážím do Kovalam, na pláž a k majáku. Promenádu u pláže lemují obchůdky a restaurace, navazuji družný hovor s majitelem obchůdku se šperky a u místní švadlenky nechávám šít sukni pro kamarádku. Nemohla jsem pro ni nic pěkného najít. „Mom, no problem, you choose, I will make it.“ A tak doopravdy během hodiny mám sukni pro Pavlu z látky, která se jí bude líbit. Sice horkou jehlou, ale tak to tady prostě funguje.

arju-6.jpg

Já a moje terapeutky

arju-7.jpg

Magická džungle
v backwaters Kérala

Na výlet po backwaters Kérala jsem se těšila už od první návštěvy Indie. Konečně jsem si ho splnila. Nádherný zážitek, kdy malou loďkou proplouváte spletitou křižovatkou kanálků a řek, které ústí přímo do moře.

Ve zbylých dnech jsem si dala za úkol prošmejdit ájurvédské hotely a resorty v okolí, abych vám mohla říct, jaké si vybrat. Mohu tedy mluvit pouze za oblast Kovalam, kde jsem byla. Resorty se nacházejí i více ve vnitrozemí, nebo právě dále v džungli na backwaters. Zde je třeba impozantní Poovar Island Resort.

Přímo v oblasti Chowara, ve které jsem byla já, je několik známých resortů, které jsem osobně prošla. Liší se rozlohou, zázemím, polohou od moře. V každém resortu je jeden ájurvédský lékař/ka, který/á je přední osobností. K ruce má ájurvédské terapeuty. Jak jsem pochopila z dotazů a odpovědí, všichni mají přibližně stejné vzdělání, jejich péče se spíš liší osobitým přístupem. Nemusíte se bát, že by v jednom resortu vykonávali jiné procedury než v druhém. Spokojenost se pak bude odvíjet od vašeho propojení se s lékařem a terapeuty. Stejně tak jak si s někým rozumíme na první dobrou, s druhým nám to chvilku trvá a s jiným si nesedneme vůbec, to platí i zde. Já byla v Anandalakshmi s péčí neskutečně spokojená a při loučení tekly i slzičky vděčnosti za jejich péči.

Co se týká polohy a zázemí, pokud se chcete více rozmazlit a nemusíte šetřit, najděte si resort přímo u moře.

Nejvíce mě oslovily Manaltheeram a Somatheeram resorty. Jsou hned vedle sebe, ubytování je v malých romantických chatičkách, počítejte však, že uvnitř budou tmavé. Oba dva resorty se rozprostírají v pečlivě udržované tropické zahradě. Od listopadu do března je na ájurvédu hlavní sezóna. Ceny jsou poněkud dražší, resorty plnější a všude je živo. Bude více svítit slunce a možná se i vykoupáte v moři, protože nebude bouřit. Chcete-li ušetřit, užít si více klidu, samoty a zažít monzunovou Kéralu tak jako já, vydejte se tam v létě. Mně se moje klidná ájurvédská očista v osamění moc líbila, ráda bych se sem vypravila i příště a užila si více slunečního svitu, třeba i ve společnosti podobně naladěných lidí.

 

Tento článek pro vás napsala Veronika Carmanová a vyšel v podzimním čísle Jóga dnes v roce 2023.