Abhjanga

newsletter__5_.png

OLEJOVÁNÍ jako akt SEBE - LÁSKY

„Dopřej svému tělu něco dobrého, aby Tvá duše měla chuť v něm bydlet“, Terezie z Ávily

Olejování je jedna z mých nejoblíbenějších a nejčastějších procedur, kterou si dopřávám i doma. Totiž léčí a harmonizujeme mé nejčastější fyzické i psychické nerovnováhy.  Ano, kromě terapeutické verze, kdy se necháte plně opečovat, je možné vyzkoušet sebe – olejování. Tuto sebe – péči vnímám také jako akt sebe – lásky, kdy si dopřávám opravdu něco výjimečného, co mě doslova vyživuje. Tato procedura přináší také návrat k ženským kvalitám a je v ajurvédy je hluboce ceněna a užívána již přes 5000 let. Po proceduře, která mi může zabrat 10 min až hodinu i déle😊, se cítím jako nová, především zklidněná a vyživená na těle i duši, uzemněná, přestávají mě ihned po aplikaci bolet záda či jiné zatuhlé části, pleť více září, a mysl je klidná a jasná. V období před dcerkou jsem si ji dopřávala téměř denně a ve zkrácené podobě také po porodu, neboť dodává vyčerpanému tělu sílu a zklidnění v denním shonu. Dopřejte si ajurvédskou ochutnávku již dnes u sebe doma v koupelně či ideálně u hořícího krbu. 

Detailní informace a mnohem více benefitů, které daleko přesahují hlubokou fyzickou relaxaci, uvádím v článku níže.


newsletter__3_.png

ABHJANGA  je výraz pro olejování různých částí těla. Vyživující ošetření olejem, tzv. snéhana (snéha v překladu ze sanskrtu znamená láska) je dotyková energetická terapie, která má velmi léčivé, vyživující účinky. Terapeut krouživými zklidňujícími pohyby vtírá olej do pokožky a zároveň ošetřuje tzv. „marmové body“ – vitální body, které mají souvislost s jednotlivými orgány, tělesné systémy a pohybovým aparátem.

Používá se nahřátý olej, jehož výběr záleží na konstituci ošetřovaného a na ročním období. Nejčastěji se používá sezamový či kokosový olej. Snéhana, především pomocí zralého sezamového oleje, působí do hloubky tkání na jemné kanály mezibuněčného prostoru, ze kterých odvádí toxické látky. Ty jsou odváděny pomocí lymfy a krevním oběhem z těla ven močí.

Tato terapie velmi významně snižuje vlastnosti váty a přináší stav stability, pohodlí, spokojenosti, návrat k sobě, do těla. Olejování (snéhana) také vyrovnává balanc mezi mužsko-ženským principem (pravou a levou hemisférou/kaphou a pittou+ vátou).

 

CÍL OŠETŘENÍ 

Zklidnění nervové soustavy, přechod pozornosti z dominantní hlavy do těla a toto procítit, harmonizovat, snížit vátu, posílit tkáně, promazat klouby, ošetřit pleť, dodat tělu pružnost, uzemnit, vcítit se do sebe a mít prožitek, jemně uvolnit blokády, cvičit se v důvěře a odevzdávání se, být bdělý a přítomný a naučit se naslouchat signálům vlastního těla a spojit se se svým Já.

 

BENEFITY daleko přesahující fyzickou relaxaci

-           usměrnění toku prány (životní energie)

-           aktivace parasympatiku – tělo reaguje zpomaleným tepem, klidnějším dechem, snížením krevního tlaku a současně se aktivují orgány a žlázy trávicí soustavy, ledviny a vylučovací systém, může pomoci při poruchách spánku

-           zlepšení krevního oběhu ve všech tkáních

-           zlepšení trávení

-           aktivace lymfy, dochází k odvodu nečistot a posiluje se tím imunita

-           uvolnění ztuhlých tkání a posílení fascií, odstranění křečí

-           aktivace mezibuněčného prostoru, buňky jsou lépe zásobeny kyslíkem

-           zmírnění stresových stavů, strachů a psychických poruch

-           vyživení pokožky, intenzivní hydratace a posílení

-           vyplavení endorfinů a serotoninu - dotek je léčivý  

-           Snéhana je balzám pro duši – zvyšuje pocit tělesného a duševního zdraví

-           při pravidelné aplikaci snížení bolesti hlavy a bolesti zad

-           zlepšení kvality spánku

-           lepší kvalita vlasů

-           zlepšení zraku

-           udržení zdravého tonusu tělesných tkání

-           podpora síly a pevnosti těla

-           výživa pro celé tělo

-           dlouhověkost

newsletter__4_.png

JAKÝ VYBRAT OLEJ

Pro každou dóšu je vhodný jiný olej a je dobré se s výběrem oleje poradit s ajurvédským terapeutem nebo, pokud jste vnímaví a citliví a běžně máte schopnost určit, co vám dělá dobře, můžete vyzkoušet, který olej vás přitahuje a vyzkoušet různé druhy a vybrat ten nejvhodnější.

Výběr oleje závisí na současném stavu (vikrti) a na přirozeném stavu v harmonii (prakrti). Při výběru oleje hraje důležitou roli také roční období.Například favorizovaný kokosový olej je dobré používat pouze v létě a to pouze u osob se zvýšenou pitta dóšou. Kokosový olej má velmi chladivé účinky a není tak vyživující jako mandlový či sezamový olej, které jsou dalšími dvěma nejčastěji používanými. Je možné používat olej samotný či s bylinami, které dál specificky ovlivňují tkáně. Záleží, čeho konkrétně chceme docílit.

Váta olej (zahřívací účinek): sezamový olej, byliny aschwagandha, bala, shatavari, tzv. Mahanarayana olej (20bylin), ghí, mandlový

Pitta olej (chladivý účinek) : kokosový olej, slunečnicový olej, mandlový Bhringaraj olej, Brahmi olej, Neem olej. Pozor olivový olej je nevhodný, je příliš zahřívací a zvyšuje pittu.

Kapha olej (aktivující): sezamový, kukuřičný, mandlový olej s bylinami, kt. zvyšují prokrvení

newsletter__1_.png

SEZAMOVÝ OLEJ

Je zahřívací a snižuje vátu. Proniká do všech 7mi tkání, až ke kostem a vyživuje. Má vysokou schopnost na sebe vázat toxické látky. Obsahuje hodně kalcia, hořčík, zinek a vyživuje proto kosti. Při uvaření s bylinami kompletně bylinu naváže a ztrácí své vlastnosti a nese tak vlastnosti bylin k požadovaným tkáním.

KOKOSOVÝ OLEJ

Je chladivý, a proto snižuje pittu, vyživuje hlavu a vlasy (sezam na hlavu nevhodný-příliš zahřívací). Je však těžko stravitelný, blokuje jemné kanály! Je vhodné v horkém létě nebo při přehřátí hlavy z nadměrné pitty.

MANDLOVÝ OLEJ

Jemně zahřívací, snižuje vátu a lehce pittu, zvyšuje lehce kaphu. Je nejvíce podobný kožnímu tuku člověka, a proto je velmi vhodný pro osoby s citlivou pokožkou a miminka.

HORČIČNÝ OLEJ

Zahřívající, ostrý, lehký, tudíž vhodný pro kaphu v případě stavů těžkosti, otoků, zadržování vody. Nepoužívat při zčervenalé pokožce a vysoké pittě. Před použitím je třeba otestovat jemně nahřátý olej na vnitřní straně předloktí člověka (může způsobit puchýře, pozor!

SLUNEČNICOVÝ OLEJ

Sladký, chladný, lehký, jemný. Je vhodný pro všechny dóši v letních měsících. Existují o něm protikladné informace, proto je dobré udělat si vlastní zkušenost či konzultovat.

RIZINOV7 OLEJ

Je zahřívací, těžký, sladký. Obsahuje hodně tuku, je až lepivý. Jako nahřátý je výborný pro masáž břicha u osob se zvýšenou vátou. Vnitřně působí jako projímadlo. Je také velmi vhodný pro ošetření vyhřezlých plotének nebo bolavých kloubů v důsledku zvýšené váty (používá se namočené plátýnko v oleji jako zábal)

 

newsletter__10_.png

INDIKACE

Terapie je určena pro každého, kdo netrpí těžkým onemocněním. Snéhana je vhodná při celkové slabosti a fyzické nedostatečnosti, jako rekonvalescence a při stavech po těžké nemoci.

Aplikace je velmi účinná při stavech vyčerpanosti, pro vystresované a vyhořelé osoby a pro osoby po těžkém výkonu. Při stavech zvýšené duševní činnosti, stavech po šoku, zranění, zhroucení. Po porodu pro znovuobnovení sil a k posílení dělohy. Výborné také pro miminka.

KONTRAINDIKACE

Terapie není vhodná pro osoby s vysokou ámou – tzn. osoby, které jsou velmi zanešené toxiny (stav určuje terapeut dle pulsu a ostatních fyzických znaků).

Pro osoby se zvýšenou KAPHA dóšou (osoby s vysokou nadváhou, zahleněností a hromaděním vody v těle). Horečka, nakažlivé nemoci, nachlazení, tvorba hlenu, silné srdeční potíže, akutní nebezpečí srdečního infarktu, otevřené rány (je možné masírovat kolem rány), křečové žíly (také lze opatrně), trombózy, problémy se žílami, záněty v těle, na kůži. Silná neurodermitida, extrémní slabost.

Těžké nemoci jako leukémie, lymfomy, nádorové procesy, hemofilie, těžká forma diabetes, ascites, obezita, zvětšená játra, slezina. Vysoké užívání léků.

Vhodnost terapie určuje terapeut po domluvě s klientem či po konzultaci s ošetřujícím lékařem.

 

Jak provádět olejování technicky můžete shlédnout na youtube nebo se o své zkušenosti podělit přímo s Evou info@evakovarova.cz.